Prostreno.cz

Přineste si z louky pýr plazivý. Je dobrý na ekzémy i žlučové kameny

I když venku poněkud přituhuje, stále není nutné pověsit bylinkový košík na pomyslný hřebík. Právě naopak! Devátý a desátý měsíc roku je ve znamení pýru, který pomáhá na plodnost, reguluje cholesterol a snižuje horečku.

Pro někoho obyčejná tráva či obtížný plevel, pro jiného zázrak. Tak nějak by se dala popsat situace kolem pýru plazivého. Věděli jste o tom, že je účinným lékem na celou řadu nemocí a zdravotních potíží? Využijte toho, že je právě jeho sezona –  a doplňte svůj bylinkový domácí arzenál!

Multifunkční pomocník, co se nezdá

Pýr patří mezi naše nejznámější a nejhouževnatější rostliny. V přírodě ho potkáte v nižších i vyšších polohách, a to zejména u cest, v příkopech, trávnících, na polích i loukách. Oddenek se sbírá na jaře před začátkem vegetačního období nebo na podzim po jeho skončení, což odpovídá září či říjnu.

Bylinka se následně omyje a nakrájí na kusy dlouhé zhruba 20 cm, poté se suší ve svazcích na slunném místě. Vsadit můžete i na umělé podmínky. Dbejte však na to, aby teplota nepřesáhla 40 stupňů Celsia. A v jakých případech se vám tenhle spasitel může hodit?

Lék na jaterní trable a horečku

Odolný „plevel“ je pověstný tím, že hojí tkáně, zatímco působí močopudně a očisťuje organismus od škodlivých látek a toxinů. Rovněž povzbuzuje látkovou přeměnu, snižuje horečku a zvyšuje odolnost sliznic. Vřele se doporučuje pacientům se žlučovými kameny, hemoroidy i katarem dýchacích cest. Pýr ovšem ocení i ženy v klimakteriu, stejně jako jedinci s vleklými jaterními chorobami či revmatismem. Končí tím jeho pole působení? Ale kdepak, seznam jeho báječných schopností je ještě delší, než byste řekli. Co dalšího tedy umí?

Regulace cholesterolu i tajemství plodnosti

Dar, jenž hojně roste na polích, je spolehlivým prostředkem při neplodnosti, a nesmírně vhodný je i pro diabetiky. Nelze mu „odpárat“ ani to, že do značné míry přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu i léčbě revmatoidní artritidy. Pokud jde o jeho vnější užití, přijde vám vhod při otocích, špatně se hojících ranách a kožních vyrážkách. Na samotný závěr je třeba zmínit, že pýr nemá žádné kontraindikace ani vedlejší účinky, proto je vhodný pro děti i těhotné a kojící ženy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat