Prostreno.cz

Odhalte včas tichého nepřítele kostí jménem osteoporóza

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je závažné onemocnění a poslední letech to není nemoc pouze starších lidí. Tutu nemoc ovlivňuje hned několik faktorů, klíčový je příjem vápníku, který je pro naše kosti hlavním stavebním materiálem. Odhalte příznaky osteoporózy včas a zasáhněte.

Podle lékařů je osteoporóza onemocněním 21. století, však se podívejte na dnešní děti, většina z nich má nedostatek pohybu, pijí slazené limonády a jsou běžně zvyklé stravovat se ve fastfoodech. Nestaňte se vy a vaše rodina obětí této neviditelné hrozby.

První příznaky

Příznaky se většinou vkrádají do vašeho života velmi pomalu a tiše. V prvopočátku je vůbec nemusíte zaznamenata. Často se první následky osteoporózy odhalí například při rentgenu zubů, takže rozhodně nepodceňujte ani pravidelné návštěvy svého stomatologa.

Mezi první varovné signály patří ostré bolesti v zádech, které často mohou souviset i s jiným onemocněním a my jim často nepřikládáme velkou váhu. Velký varovným signálem jsou náhlé zlomeniny, aniž by vaše tělo zažilo velký tlak na postiženou kost. Stačí se jen uhodit o stůl, či spadnou ze židle a zlomenina je na světě. To už by vám měl v hlavě svíti velký vykřičník a měli byste problém začít řešit okamžitě.

Kostní hmota se vytváří do 30 let

Ačkoli si myslíte, že pubertu a tělesný vývoj máte za sebou, kostní hmota se aktivně vytváří až do 30 let. Pro tuto, pro tělo běžnou aktivitu, potřebuje vaše tělo i vaši pomoc. V podobě důležitých vitaminů a minerálů, pro kosti je klíčový dostatek vápníku i ostatní minerály dostupné z pestré stravy. Dále potřebuje dostatek vitaminu D, a to poslední je i pravidelný pohyb. Bez těchto tří klíčových položek, naše tělo nemůže aktivně vytvářet kostní hmotu a může k jejímu úbytku docházet zbytečně předčasně.

Nejlepší zdroje vápníku

Mezi nejlepší zdroje vápníku patří tvrdé sýry, mléko a bílé jogurty. Z masa je vynikajícím zdrojem maso krůtí, a nejen pro vegetariány je kvalitním zdrojem sója (100 g obsahuje 248 mg vápníku). Ze zeleniny vede kapusta a brokolice a z ovoce černý rybíz.

Co se děje po třicítce

Po dosažení věku třiceti let je úbytek kostní minerální hustoty normálním jevem. Dalo by se říci, že co v mládí naženeš, ve stáří jako když najdeš, takže bychom se měli snažit udělat pro své kosti maximum, abychom kostní hmoty nashromáždili co nejvíce. Samozřejmě, že i po třicítce naše tělo potřebuje ony klíčové živiny a pravidelný pohyb, ale tím už kostní hmotu nenaženete, ale rozhodně zpomalíte její přirozený úbytek.

Je těžké starat se o něco co není vidět, ale kosti nás nosí a budou nás nosit do konce života, takže i tak bychom na ně měli přihlížet.

Odborné vyšetření

Pokud máte jakékoli podezření můžete se nechat vyšetřit. Specializované vyšetření, které odhalí tuto nemoc, se jmenuje denzinometrie. Nemusíte se bát žádného bolestivého zákroku, jedná se o metodu založenou na působení slabého rentgenového záření. Vyšetření probíhá během několika minut. Vyšetření obvykle hradí pojišťovna, to se můžete předem informovat u svého lékaře, případně ho můžete absolvovat jako samoplátce, cena se pohybuje od 250 do 500 korun.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat