Prostreno.cz

Nejčastější příčiny chronické únavy. Nemáte s nimi co dočinění i vy?

Zase se vám vůbec nechce vstávat, a co hůř, v posledních dnech je to standardní stav? Je docela dost možné, že trpíte chronickým únavovým syndromem, za kterým stojí dehydratace, porucha štítné žlázy nebo anémie. Dá se s tím něco dělat?

Celá řada odborníků se shoduje na tom, že nejčastější stížnosti jejich pacientů se týkají únavy. Zatímco je úplně normální cítit se jednou za čas vyčerpaně, v případě, že vás tento stav navštěvuje až podezřele často, byste měli zbystřit. Může se totiž jednat o chronický únavový syndrom, s nímž si není radno zahrávat. Jaké jsou jeho příčiny, jež možná postihly i vás?

Dehydratace jako důvod ospalosti

A teď se přiznejte, pijete dostatečné množství vody? Vzhledem k tomu, že vaše oblíbená káva odvodňuje, je třeba neustále doplňovat hladinu tekutin – bez ohledu na roční období. Američtí odborníci působící na univerzitě v Connecticutu jsou na základě své vlastní studie přesvědčení, že dehydratace má spoustu nežádoucích účinků, včetně podrážděnosti, bolestí hlavy a dlouhotrvající únavy. Tak na nic nečekejte a načepujte si pořádně velkou sklenici!

Porucha štítné žlázy. A to není žádná sranda

Pokud čelíte zoufalému nedostatku energie a situace už je natolik vážná, že vás to omezuje ve vykonávání běžných činností, neměli byste to nechávat bez povšimnutí. Co se možná děje „pod povrchem“?

„Pokud jste po pozdních příchodech z práce unavení, pak je to pravděpodobně v pořádku. Ovšem jestli se cítíte opotřebovaní už delší dobu, registrujete zvýšení tělesné hmotnosti, kolísání chuti k jídlu či změny v pohybech střev, může to být vizitka nedostatečné aktivity štítné žlázy,“ vysvětluje americká lékařka Alyssa Dweck, která působí na newyorské klinice Mount Kisco Medical.

Anémie. Nemáte ji náhodou?

Anémie je stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu stanovenou podle věku a pohlaví. Říkáte si, že to zní až moc vážně a něčím takovým určitě netrpíte? Pak se nabízí otázka, zda vůbec znáte příznaky. Toto onemocnění se projevuje celkově špatnou kondicí, únavou, střevními potížemi, poruchou soustředění i hučením v uších. Ani vzhled bohužel nezůstane bez následků, protože další specifické znaky jsou lámavé, rýhované nehty, padání vlasů i bledost kůže a sliznic. Nejlepší první pomoc? Zaměřte se na příjem železa. Tento minerál načerpáte z petrželové nati, kopru, zelí, celeru, červené řepy, fazolí, čočky nebo dýňových semen.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat