Prostreno.cz

Zahřejte se sklenkou červeného vína. Je dobré pro srdce i krvinky

Počasí už definitivně hlásí podzim a sluníčko střídá vlezlá zima. Zahřejte sebe i svoji duši sklenkou dobrého červeného vína. Má to hned několik výhod! Mírná konzumace červeného vína je dobrá pro vaše srdce, a dokonce vám může prodloužit život!

Lékařské studie dokazují, že přiměřené pití vína, obzvláště toho červeného, má pozitivní vliv na vaše zdraví. Pokud si s partnerem otevřete k večeři láhev tekutých hroznů, určitě neuděláte chybu. Ženy si totiž mohou dopřát jednu sklenku denně, muži dvě. Dobré víno vás v chladných dnech zahřeje nejen na těle, ale i na duši.

Proč je víno zdravé?

Možná se ptáte, proč je víno zdravé. Vždyť obsahuje alkohol! Ten však v přiměřeném množství nevadí. Důležitou složkou vína je vysoký obsah sloučeniny zvané resveratrol, který patří k výborným přírodním antioxidantům s antibakteriálními účinky. Některé rostliny ho produkují, aby bojovaly proti bakteriím, houbám a chránily se před UV zářením. Z hlediska obsahu resveratrolu je vhodnější konzumovat víno červené, jelikož tato sloučenina je obsažena ve slupce hroznu, a ta se využívá právě při výrobě červeného vína.

Na zdraví!

Některé lékařské studie dokazují, že díky obsahu resveratrolu chrání víno naše tělo před rakovinou, pomáhá léčit akné a blahodárně působí na naše srdce, jelikož snižuje riziko srdečního onemocnění. Největší benefit při pití vína vzniká z hlediska pozitivního působení na náš oběhový systém. Víno zpomaluje kornatění tepen a zlepšuje hladinu cholesterolu, což jsou obávané zdravotní problémy, které trápí mnoho českých pacientů.

Červené víno na červené krvinky

Jistě už jste někdy slyšeli, „dej si červené, to je na krvinky“. Svatá pravda! Pití vína, totiž zvyšuje hladinu omega-3 mastných kyselin v plazmě a červených krvinkách. Konzumace těchto mastných kyselin chrání před srdečními chorobami.

Mozek jako v bavlnce

Látky ve víně dle odborníků mohou chránit mozek před možnou mrtvicí. Resveratrol obsažený ve víně zajišťuje snížení přilnavosti krevních destiček, pomáhá udržovat krevní cévy otevřené a pružné, což podporuje dobré zásobení krve do mozku.

Sklenka k jídlu

Pití vína se může stát nedílnou součástí vašeho života, tak jako například ve Středomoří. Zajímejte se o původ a různé odrůdy a vhodně je kombinujte s vybranými pokrmy. Inspirujte se typickou středomořskou stravou, u níž byl prokázán pozitivní vliv na kvalitu života a nízké procento vzniku chronických onemocnění.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat