Prostreno.cz

Závrať neboli vertigo dokáže znepříjemnit život. Pomoci mohou esenciální oleje

Vertigo neboli závrať dokáže značným způsobem negativně ovlivňovat život lidí. Tušili jste, že používání esenciálních olejů zabírá? Vůně totiž ovlivňují centrální nervový systém, zmírňují úzkosti, záněty a křeče. Které použít?

Za vertigo se označuje ztráta rovnováhy. Někteří lidé přitom trpí akutním vertigem, závratěmi a pocitem, že se svět točí. K těmto stavům patří i nevolnosti, bolesti hlavy, kognitivní zmatenost, neschopnost soustředění, pocení, horečka a porucha sluchu. I když nic z toho nezní jako legrace, v závislosti na příčině těchto stavu je použití esenciálních olejů důvěryhodnou a úspěšnou léčebnou strategií. Tedy za předpokladu, že oleje dávkujete zodpovědně. Který z těchto vyjmenovaných si vyberete?

Levandulový olej

Vzrušující a zároveň uklidňující vlastnosti levandulového oleje z něj dělají perfektní lék na závratě, protože zklidňuje pocuchané nervy, mírní úzkosti a současně eliminuje záněty, které vertigo často mohou způsobovat. A jak levandulový olej použít?

U lidí, kteří trpí chronickým vertigem, může aplikace několika kapiček levandulového oleje na polštář podporovat klidný spánek. Pochopitelně, že i difuzéry přinášejí celodenní úlevu.

Zázvorový olej

Mnoho studií ukázalo, že zázvorový olej a jeho aktivní složky mohou mít pozitivní vliv na nevolnost, závratě, zvracení a další časté příznaky vertiga. Tento olej je však vhodné před použitím zředit nosným olejem. Směs se pak nanáší na hrudník s pomocí krouživých pohybů.

Cypřišový olej

Stimulační povaha cypřišového oleje podporuje funkci mozku díky zvýšení průtoku krve. Tato ostražitost a kognitivní funkce mírní zmiňované závratě. V tomto případě se osvědčuje parní inhalační léčba.

Bazalkový olej

Jeden ze silnějších esenciálních olejů používaných při inhalačních praktikách obsahuje protizánětlivé a antioxidační sloučeniny, které se podílí na rovnováze nervů, uklidnění mysli a vylepšených funkcích dýchání. (Více kyslíku znamená podporu funkcí mozku a méně příznaků vertiga.) Do hrnce s horkou vodou můžete přidat 5 až 6 kapek oleje a inhalovat. Pokud vlastního aromalampičku, neváhejte bazalkou provonět celý byt.

Kadidlo

Kadidlo je používáno po tisíce let pro snížení úzkosti a vyvolání klidu v těle a mysli. Vyrovnává vestibulární systém a uklidňuje nadměrně aktivní nervy, což podporuje pocit rovnováhy a stability. Stačí aplikovat pár kapek za krk.

Rozmarýnový olej

Tento silný olej byl po staletí používán ke zmírnění kognitivního nepohodlí, úzkosti a stresu, v současnosti však může pomoci k utlumení příznaků vertiga. Přidejte 3–4 kapky rozmarýnového oleje do hrnce s horkou vodou, hlavu zakryjte ručníkem a hluboce se nadechněte.

Mátový olej

Omlazující a protizánětlivé vlastnosti mátového oleje krotí veškeré nervové napětí a poruchy. Zároveň zajišťuje správné okysličení mozku. Tento olej přitom lze používat mnoha různými způsoby, od topické aplikace na hrudník po parní inhalační léčbu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat