Prostreno.cz

Na bolavé klouby pomůže chlad, med a sezamový olej

Zase se „ozvalo“ koleno? Nebo vás trápí kyčle s ramenem? Ještě dřív, než vyrazíte do lékárny pro nové balení protizánětlivých prášků, zkuste masáž nahřátým olejem. Ovšem i nápoj, na jehož přípravu suroviny doma jistě najdete, se s bolístkou snadno vypořádá!

Máte fyzicky náročné zaměstnání, nebo si pořádně „do těla“ dáváte spíše ve svém volnu? V tom případě byla jen otázka času, kdy pohybový aparát začne protestovat. Pokud jsou totiž klouby permanentně namáhány či přemáhány, dochází k rozvinutí bolestivého zánětu tíhového váčku (bursy) nazývaného bursitida. Toto onemocnění ve většině případů postihuje kolena, ramena a kyčle, ale prakticky může zasáhnout jakékoli ohebné spojení ve vašem těle. První pomoc? Možností máte hned několik. Která bude ta pravá?

Medikament z lékárny? Ten má špatnou pověst

Prášky známé pod zkratkou NSA jsou protizánětlivé, takže bolest skutečně mírní. Na stranu druhou s sebou nesou nežádoucí vedlejší účinky, včetně pálení žáhy, žaludečních vředů a vysokého krevního tlaku. Pokud jde o jejich dlouhodobou konzumaci, v sázce jsou podle odborníků ledvinové či jaterní poruchy, migrény a alergie. Nic moc prognóza, viďte? Naštěstí jsou tu i jiné alternativy, které vám hodí záchranné lano – a to bez rizika. Co můžete vyzkoušet?

Chlad jako spásné východisko

Postiženým kloubům, v nichž právě probíhá aktivní zánět, ulevíte pomocí chladu. Ten zúží cévy, čímž se také zmírní nepříjemný otok. Studený obklad má rovněž schopnost tlumit bolest působením na nervová vlákna v dané oblasti. Použít můžete klidně sáček se zmraženou zeleninou, ovšem zabraňte přímému kontaktu s kůží pomocí suché utěrky nebo ručníku.

Jablečný ocet s medem, léčivé občerstvení

Do šálku teplé vody vmíchejte dvě čajové lžičky jablečného octa a med (množství záleží na vás). Obě tyto „ingredience“ vykazují silné protizánětlivé vlastnosti, tudíž neváhejte využít jejich blahodárné „dovednosti“. Nápoj si dopřejte klidně třikrát denně, tím vůbec nic nezkazíte.

Olejová masáž? I ta svede divy

Máte po ruce, respektive v kuchyni, olivový či sezamový olej? No výborně, to se teď náramně hodí. Jakmile ten vámi zvolený lehce zahřejete (klidně i v mikrovlnné troubě), máte k dispozici báječné „mazání“, jež obsahuje nejen prospěšné látky, ale zlepšuje i krevní oběh, což urychluje samotný proces hojení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat