Prostreno.cz

Domácí léčba bolesti v krku. Tyhle fígle zaručeně zaberou

Nechce se vám utíkat do lékárny pro nějaké kloktadlo? Ani nemusíte. Pokud totiž máte po ruce zelí, tvaroh, hřebíček, česnek a cibuli s mlékem, jste zachráněni. Ovšem i fenykl a víno vám při bolestech v krku může značně ulevit…

Krk máte doslova v jednom ohni a jen stěží můžete polknout? Buď si na vás „počíhala“ angína, nebo se k ní neuvěřitelně rychle blížíte. Teď vás ale ze všeho nejvíc asi zajímá jediné – jakákoli spása. Co by vám tedy kromě drahých pastilek a sirupů mohlo pomoci? Omrkněte domácí zásoby. V nich možná máte více medikamentů, než si vůbec myslíte!

Zelí. A to jako vážně

Není žádným tajemstvím, že „obyčejné“ zelí patří na seznam těch nejúčinnějších probiotik. Jenže pozor, díky úctyhodně vysokému podílu vitaminu C může být také vhodným medikamentem na „krční bolístku“. Listy fungují jako skvělý noční obklad, zatímco „zelná šťáva“ je báječným kloktadlem s nesmírně hojivým a protizánětlivým účinkem.

Tvaroh, česnek a hřebíček jako svatá trojice

Nemáte-li po ruce výše zmíněnou léčivou potravinu, ani tak nemusíte zoufat. Zahřejte kostku měkkého tvarohu, do něj rozetřete pět stroužků česneku a připravte si látku na obklad. Hmotu si pak přiložte na krk a nechte působit zhruba dvě hodiny. Ještě rychlejší tempo uzdravení podpoříte souběžným žvýkáním hřebíčku. I toto tradiční koření má velké schopnosti…

Tak trochu jiné mléko

Zatím žádná alternativa vás nikterak nenadchla? Třeba se „chytí“ tahle… Rozkrájejte tři velké cibule a se slupkami (zbavte se jen těch nejsvrchnějších) je vložte do většího hrnce. Poté přidejte čajovou lžičku třtinového cukru a špetku tymiánu, vše přelijte vodou a nechte směs asi hodinu „bublat“ na sporáku při nízké teplotě. Následně tekutinu sceďte, a jakmile cibulová šťáva zchladne na přijatelnou teplotu, dopřejte si rovnou celý šálek.

Bylinkový svařák. Tenhle je ovšem na předpis

Konzumace alkoholu se při nemoci obecně příliš nedoporučuje. To ovšem ještě neznamená, že občas nelze učinit malou výjimku. Co říkáte na poněkud neobvyklý svařák s blahodárnými účinky? Krátce povařte 250 mililitrů suchého vína. Zda bude červené či bílé, to záleží čistě na vás. Přihoďte k němu 20 gramů fenyklu, 5 gramů šalvěje a trochu tekutého koření do polévky. Nápoj vylouhujte, přeceďte a užívejte třikrát denně. Vždy horký!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat