Prostreno.cz

Zhoršující se paměť oživí špenát

Nějak podezřele často se vám z hlavy vytrácejí důležité informace? Zabraňte jejich úniku tím, že trochu upravíte své stravovací návyky. Zde jde seznam potravin, jejichž příjem doporučujeme navýšit!

Zase jste si v obchodě nemohli vzpomenout, co máte vlastně koupit? V práci se bez barevných lístečků s upomínkami všeho druhu jen stěží obejdete? Pokud jste v poslední době dokonce několikrát „zazdili“ i narozeniny svých blízkých, což u vás vůbec není zvykem, je nejvyšší čas s tím něco dělat. Nebojte, k lékaři vás zatím neženeme, zkuste nejprve zařadit do jídelníčku tyhle potraviny. Možná to pomůže.

Ořechy? Těch není nikdy dost

Sezona vlašských ořechů už je tady. Co to pro vás znamená? Udělejte si jich pořádné zásoby. Budete z nich moci čerpat i následující měsíce (zdaleka nejen kvůli tomu, že je přidáváte do vánočního cukroví). V téhle zdravé pochoutce se totiž skrývá pořádná dávka vitaminu E, který přispívá k lepší paměti i koncentraci, zatímco pozitivně ovlivňuje rychlost myšlení.

Špenát není jen pro Pepka námořníka

Ani často podceňovaný špenát není od věci zařadit do své každotýdenní stravy. Tedy samozřejmě za předpokladu, že chcete v zaměstnání sršet nevyčerpatelnou kreativitou, nebo si pojistit bystré přemýšlení až do požehnaného věku. Závěry jistého amerického průzkumu z roku 2014 poukazují na to, že pravidelná konzumace zmíněné listové zeleniny přispívá k růstu mozkové tkáně, přičemž blahodárně působí na kognitivní funkce. Odborníci si to vysvětlují přítomností karotenoidu známého pod pojmem lutein, jímž je špenát doslova nepěchován. Dejte se tedy na zelenou!

Banán jako parádní svačina

Tropické drahokamy jsou vychvalovány hned z několika důvodů. Jejich vysoký podíl vlákniny zlepšuje trávení a navozuje pocit sytosti. Další obsažené cenné látky se pak postarají o tlumení úzkostí i premenstruačního syndromu, zatímco přispějí k redukci krevního tlaku. Banán vám však přijde k duhu i jinak. Je prokázáno, že zabraňuje poruchám paměti a podporuje zdraví mozku. Jak je to možné? Za vším hledejte vitamin B6, jehož má doslova na rozdávání.

Rozmarýn jako ochucovadlo s výhodami

Ačkoli pro mnohé je tato bylinka jen skvělým doplňkem k jehněčímu, oficiálně je považována za spolehlivou mozkovou výživu. Jste překvapení, protože doma ji sice máte, ale přijde na ni řada jednou za čas? Škoda. Poznatky poslední britské studie provedené na univerzitě Northhumbria sdělují, že rozmarýn zlepšuje paměť o celých 15 %, což nelze jen tak opomenout.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat