Prostreno.cz

Bylinky, které si můžete naordinovat při hormonální nerovnováze

Jste zapomnětliví a ke všemu máte potíže s váhou i usínáním? Je docela dost možné, že je to vizitka hormonální nestability. Pozvěte na palubu ostropestřec, bazalku nebo maliník!

Hormonální nerovnováha se projevuje všelijak. Mezi ukázkové příznaky patří třeba poruchy spánku, zhoršená paměť, únava nebo prudké výkyvy nálad. Žádnou výjimkou není ani deprese, lámavost nehtů, nadváha či častá bolest hlavy. Nechávat tyto varovné signály bez povšimnutí by se podle lékařů nemuselo dvakrát vyplatit, neboť dlouhodobá vzpoura hormonů prý může vyvolat i cukrovku. Jak jejich hladiny opět normalizovat? Pár přírodních možností by se našlo!

Ostropestřec mariánský jako tichý léčitel

V antických dobách se tato bylina hojně využívala jako lék na hadí uštknutí. No samozřejmě, že takovou informaci v praxi asi nevyužijete, nicméně ostropestřec toho dokáže mnohem víc. Kromě toho, že zahání únavu, efektivně odstraňuje následky nezdravého životního stylu, protože čistí játra a obnovuje jejich tkáň. Zároveň je zaručeným prostředkem na hormonální trable, proto se v těchto případech vřele doporučuje.

Klasika v podobě bazalky

O rostlině s typickou vůní je známo, že ulehčuje trávení, podporuje funkce ledvin, uklidňuje vyšponované nervy a navozuje dobrou náladu. Vhod ale přijde i při nachlazení, neboť vykazuje mírné antibiotické účinky. Ať už se bavíme o čerstvé, sušené či esenciální verzi této květiny, uplatní se i jinak. Závěry studie publikované v časopise Journal Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine informují o tom, že bazalka reguluje úrovně rozkolísaných hormonů, přičemž „dohlédne“ i na pravidelnou menstruaci. Dáte jí tedy šanci?

Maliník? Ten je ženským spojencem

Nevinně se tvářící maliník obecný má celou řadu skvělých schopností, jež ocení především něžné pohlaví. Čaj z jeho listů příznivě ovlivňuje dozrávání a uvolnění vajíčka, což pozitivně působí na plodnost. Vzhledem k tomu, že stimuluje pohyby hladkého svalstva, je také skvělou přípravou na porod. Ke kompletnímu výčtu „malinových pozitiv“ patří také to, že aromatický spojenec dokáže rozbouřené hormony přivést opět k rozumu. A vůbec se s tím nepáře!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat