Prostreno.cz

Pořiďte si levandulový olej. Tlumí bolesti a léčí akné

Že levandulový olejíček je dobrý jen k navození vytoužené ospalosti? Ale kuš! Stejně svědomitě vás zbaví horečky i migrény, zatímco vydezinfikuje drobná poranění a ochrání před infekcemi. To ale pořád není všechno…

Pravlastí levandule lékařské je Persie. Odtud se rozšířila do Řecka i Římské říše. Původně sloužila k provonění vody v městských a soukromých lázních, což vlastně naznačuje i její latinský název (lavare znamená koupati se). Postupem času však začali lidé přisuzovat této bylince další a další cenné schopnosti, od zahánění necudných myšlenek a zlých démonů, až po léčení mnoha neduhů. Co ale takový levandulový esenciální olej? I ten doma oceníte z mnoha důvodů! Na co se můžete těšit?

Dezinfekce ran i prevence infekcí

Levandule dokonale „klame tělem“. Málokdo tuší, že ačkoli působí tím nejjemnějším dojmem, je silně antibakteriální. To je také důvod, proč se vonný olej často přidává do mnoha domácích čisticích prostředků. Díky této vlastnosti však může posloužit i jako dezinfekce lehkých popálenin, oděrek a odřenin, neboť zabraňuje infekcím a dokonce urychluje hojení – stačí ho jen smíchat s trochou vody a aplikovat na postižené místo.

Rázná stopka stresu i bolesti hlavy

Bylinka v „tekuté verzi“ také funguje jako dokonalý harmonizátor psychiky, jež poskytuje uklidňující dotek v případě stresu, deprese, úzkosti či zmíněné nespavosti. Ovšem pozor, je také pověstná pro své schopnosti léčit migrény a „obyčejné“ bolesti hlavy, s čímž souhlasí i moderní věda. Závěry íránské studie provedené na Mashhad University of Medical Sciences sdělují, že 92 pacientům z celkového počtu 130 zúčastněných přinesla inhalace levandule při „bolehlavu“ okamžitou úlevu. No vida, prášky tedy můžete nechat ležet v šuplíku…

Prostředek na akné, se kterým lze počítat

Připravují vás červené pupínky doslova o nervy? Vytaste na ně silný kalibr v podobě esenciální „perské rostliny“. Nutno dodat, že nejprve je třeba smíchat tento zlepšovák s dalším nosným olejem, kupříkladu olivovým, ricinovým či kokosovým. Získaný kosmetický medikament pomáhá vyrovnávat produkci kožního mazu a zabraňuje tvorbě akné, zatímco mírní svědění pokožky způsobené ekzémy.

Záchrana od horečky pro dospělé i děti

Podzim je tu, což znamená, že bacily číhají na každém rohu. Pro případ, že by vám či vašim blízkým nějaký takový „prevít“ přivodil horečku, mějte po ruce vždy levandulový olej. Každému pacientovi, kterému je několik kapek přidáno do lázně, zpravidla tělesná teplota o něco klesne. To jste věděli?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat