Prostreno.cz

Rizika, která plynou z nadměrné konzumace masa a bílkovin

Bílkoviny jsou zdravé a pro tělo nepostradatelné, a to nejen při redukci váhy. To ale pořád ještě neznamená, že se jimi můžete ládovat od rána do večera! Nadměrné „dávky“ vám totiž přivodí zácpu nebo ledvinové potíže. Nevěříte?

Hodláte se statečně „porvat“ s nadbytečnými kily, proto radikálně měníte způsob života i jídelníček? Pak možná zvažujete, že navýšíte příjem bílkovin, neboť ty mohou při hubnutí sehrát nemalou roli. Máte jistě pravdu, nicméně buďte opatrní, abyste to s jejich spotřebou nepřehnali! Co vám v takovém případě hrozí?

Protein jako dobrý sluha, ale zlý pán

Ano, bílkoviny jsou při redukci váhy zapotřebí. Jejich výhodou je, že vám pomohou udržet svoji dosavadní svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu. Rovněž vykazují ze všech živin nejvyšší sytící schopnost, takže podstatně oddalují pocit hladu. Znamená to tedy, že čím více jich budete konzumovat, tím lépe? Tak takhle to v žádném případě nefunguje. Adekvátní denní množství pro dospělého člověka je 0,8 – 1,2 g proteinů na kilogram tělesné hmotnosti. Při výrazném překročení tohoto doporučovaného „limitu“ můžete snadno „vyfasovat“ několik nežádoucích účinků. Jakých?

Zácpa. A tu fakt nechcete

Vzhledem k tomu, že potraviny bohaté na bílkoviny obvykle obsahují skutečně malý podíl vlákniny, která „dohlíží“ na pravidelné pohyby střev, jsou zažívací obtíže vlastně jen otázkou času. Spoléhat se na řešení v podobě laxativ, tedy léků podporujících odchod stolice, není ten nejlepší nápad, neboť tyto medikamenty vyvolávají jakousi závislost, jež následně organismu brání v přirozeném vyprazdňování. Tedy alespoň takový názor mají odborníci.

V sázce jsou také problémy s ledvinami

Podle amerických vědců může strava s nadměrným množstvím bílkovin napáchat pořádné škody i tam, kde byste to asi nečekali. Prý je to proto, že při metabolismu těchto živin vzniká mnoho odpadních látek, které se ocitají v krevním řečišti. Při jejich filtrování pak musí ledviny pracovat mnohem intenzivněji, což z dlouhodobého hlediska může způsobit celkové selhání celého orgánu.

Jaterní trable? I ty se brzy ozvou

Tady je to podobná písnička, jako v předchozím případě. Jídelníček založený hlavně na proteinech je hodně náročný i pro játra, které si tak můžete trvale poškodit. A co hůř, někteří experti varují, že mnohdy dochází také k odvápnění kostí. Tak buďte opatrní!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat