Prostreno.cz

Pepřový čaj. Proč se vyplatí pít ho pravidelně

Při vaření už byste se bez pepře prostě neobešli? A proč si z tohoto koření nepřipravujete i horký nápoj, který pomáhá při hubnutí, posiluje imunitní systém, léčí bolesti různého původu a prospívá srdci?

Pepř je univerzální koření původem z Indie. Některé prameny uvádějí, že v Evropě se poprvé objevilo ve čtvrtém století, a to zásluhou vojevůdce Alexandra Makedonského, který si ho přivezl ze svého válečného tažení. Věřili byste tomu, že existuje přibližně dva tisíce jeho druhů? Bez ohledu na konkrétní odrůdu pepř prospívá zdraví více, než si mnozí myslí. A tím se vlastě dostáváme k zásadní otázce. Už vás někdy napadlo udělat si z něj čaj?

Něco na zahřátí, z čeho váš organismus bude těžit

Možná vás samotná představa na horký pepřový nápoj poněkud odrazuje, nicméně ještě ji úplně nezavrhujte. Odborníci totiž připouští, že právě tento čaj přináší spoustu fantastických výhod. Pokud se ptáte, jak byste při jeho přípravě měli postupovat, zkrátka lžičku koření zalijte vroucí vodou a nechte směs několik minut působit. Zbývá už jen scedit, dochutit medem nebo stévií a vychutnat si první doušky této blahodárné tekutiny. Jaký vliv to bude mít na vaše zdraví?

Značná podpora při hubnutí

Kdysi se věřilo, že toto tradiční ochucovadlo je jedním z nejmocnějších afrodiziak vůbec. Co je na tom pravdy, těžko soudit, každopádně jedno je jisté. Pozitivně ovlivňuje metabolické funkce, čímž významně podporuje spalování tuků. Experti si to vysvětlují obsaženou složkou zvanou piperin, která je hodně podobná známějšímu kapsaicinu přítomnému v pálivých papričkách.

Léčba bolestí, kterou si necháte líbit

Trpíte na migrény, nebo vás občas pěkně pozlobí bolavé klouby či kolena? Pokud v takových případech vždy sáhnete po medikamentech z lékárny, zkuste si příště ulevit jinak – douškem pepřového životabudiče. Již několik nezávislých studií poukázalo na fakt, že výše zmíněný piperin má účinky podobné morfinu, tudíž umí zatnout tipec nejedné bolístce.

Zdraví pro srdce. A to se hodí

Ingredience s typickou ostřejší chutí dokonale „klame tělem“. Ačkoli to možná tak nevypadá, nabízí vám opravdu široké spektrum prospěšných živin, včetně antioxidantů, hořčíku, draslíku, železa, manganu, vápníku a zinku. Nechybí ani vitaminy, jmenovitě pak A, C a K. Unikátní koktejl těchto látek podle lékařů reguluje krevní tlak a všeobecně podporuje srdeční činnost.

Další benefity netradičního čaje

Pokud vás výše zmíněná pozitiva ke konzumaci tekutého zázraku nepřesvědčila, možná váš navnadí fakt, že onen medikament také prospívá trávení, příznivě ovlivňuje nervový systém nebo detoxikuje organismus. Rovněž posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu pokožky a zvyšuje energetickou hladinu. Dáte si tedy říct?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat