Prostreno.cz

Po šafránu budete mít oči jako ostříž

Šafrán nepatří zrovna mezi cenově dostupné dochucovadla, i tak se vám ale investice do něj opravdu vyplatí. Toto koření prý natolik „poladí“ zrak, že brýle už možná nebudete potřebovat!

Přestože má šafrán hodně zvláštní vůni a poněkud nahořklou chuť, je již od nepaměti vyhledávaným kořením. Dnes se bez něj neobejdou vyhlášení španělští a francouzští kuchaři, nicméně nesmí chybět ani v kuchyni arabské, indické, čínské a latinskoamerické. Ovšem pozor, tato vzácnost s typicky žlutým barvivem nevylepšuje jenom chuť pokrmů. Ukázalo se totiž, že hodně prospívá i očím!

Léčba s charakteristickým aroma

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že trable s viděním má dnes zhruba 60 % světové populace. Pokud se ptáte, jak jsou na tom tuzemáci, situace se dá shrnout asi takhle: není to žádná hitparáda. Každý třetí našinec nosí brýle nebo kontaktní čočky. Až třetina lidí s dioptrickou vadou má problém s odhadem vzdálenosti, každý osmý pak přiznává špatnou prostorovou koordinaci. Rovněž také přibývá pacientů s vadami, jako je například šedý zákal, presbyopie či astigmatismus. Existuje nějaká zaručená léčba, jež by takovým obtížím dokázala zatnout tipec? Prý ano. Na pořádně velký objev nedávno „kápli“ američtí vědci, jejichž „šafránová studie“ v oftalmologii hodně zamíchala kartami.

Ochucovadlo s bonusem, o němž se dosud nevědělo

Tamní odborníci na základě svého dlouholetého a rozsáhlého výzkumu totiž tvrdí, že zmíněné koření zlepšuje vidění o celých 97 %, přičemž má dokonce schopnost předejít i slepotě. Jak je to možné? Experti si tento jev vysvětlují poměrně vysokým obsahem antioxidantů crocetinu a crocinu, jež mají silné ochranné vlastnosti. Právě tyto cenné látky nacházející se v šafránu podle nich podstatně snižují riziko makulární degenerace i ostatních očních vad, a zároveň posilují zdraví párového zrakového orgánu. Jediné pravidlo? Pravidelná konzumace přibližně 20 mg denně. Zahrnete tedy šafrán do jídelníčku i vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat