Prostreno.cz

Nepodceňujte příjem pro tělo důležité vlákniny

Vláknina je především spojena se zažíváním a také často se o ní hovoří ve spojení s redukcí hmotnosti. Ale příjem vlákniny je důležitý pro chod celého organismu. Vlákninu najdeme v běžné stravě například v zelenině, ovoci, celozrnných produktech, oříšcích a luštěninách. A proč se těmito potravinami dostatečně zásobit?

Vlákninu rozdělujeme do dvou druhů, takzvanou nerozpustnou a rozpustnou. Každá plní mírně odlišné funkce, ale obě naše tělo potřebuje.

Nerozpustná vláknina je vláknina nerozpustná ve vodě a často se o ní hovoří jako o „střevním kartáči“. Tento druh vlákniny se nachází v semenech a slupkách ovoce, celozrnném pečivu a v hnědé rýži.

Naopak rozpustná vláknina má schopnost vstřebávat vodu, a tak velmi snadno bobtná a zvětšuje svůj objem až několikanásobně. Při její konzumaci je nutné hodně pít, aby nezpůsobila zácpu. Pomáhá například regulovat cholesterol a hladinu cukru v krvi. Potraviny bohaté na tento druh vlákniny zahrnují ovesné vločky, ořechy, fazole a jablka.

A jaké jsou všechny přínosy příjmu vlákniny?

Eliminuje zácpu i průjem

Vláknina je klíčová pro trávicí systém. Jak již bylo řečeno, nerozpustná vláknina působí jako kartáč, odstraňuje veškeré nečistoty ze střev, oproti tomu rozpustná vláknina eliminuje průjmy, zvětšuje svůj objem, pomáhá absorpci živin a vylučuje z organismu nadbytečné tekutiny.

Reguluje hladiny cholesterolu

Bylo prokázáno, že konzumace vlákniny vede ke snížení špatného LDL cholesterolu v těle a ke zvýšení vylučování tuku. Zároveň také podporuje v těle zvýšení hladin dobrého HDL cholesterolu a rovněž hraje roli při udržování energetické rovnováhy. Díky této schopnosti zmenšuje i riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Normalizované hladiny cukru v krvi jsou nezbytné pro snížení rizika diabetu. Vláknina pomáhá tyto výkyvy držet na uzdě, což je důležité pro diabetiky. Zároveň hraje klíčovou roli v prevenci před vznikem tohoto onemocnění.

Pozitivní vliv na hemoroidy

Správný příjem vlákniny má také vliv na hemoroidy, snižuje riziko krvácení a tím i předchází možné infekci. Podle vědeckých studií může být pravidelný přísun vlákniny klíčový při léčbě tohoto onemocnění.

Redukce hmotnosti

Pokud funguje vaše zažívání tak, jak má, a váš metabolismus jede na plné obrátky, nemusíte se ani obávat z nárůstu hmotnosti, ba naopak se můžete těšit i z jeho úbytku, který není nijak radikální a je velmi pozvolný. Díky tomu se často vyhnete jojo efektu. Vláknina vám také dodá pocit sytosti na delší dobu a tím se vyhnete nechtěnými svačinkami mezi jídly.

Prevence proti rakovině

Vědci spojují potraviny bohaté na vlákninu s prevencí rakoviny tlustého střeva, rakovinou prsu a rakovinou vaječníků. Za účelem potvrzení těchto zjištění stále probíhá významný výzkum. Rozhodně příjmem vlákniny nic nezkazíte.

Pro pevné kosti

Vláknina také pomáhá při zvyšování kostní minerální hustoty u dětí a dospívajících. Chcete-li zajistit zdravé kosti svým dětem, ujistěte se, že v jejich stravě je dostatek rozpustné vlákniny.

Péče o kůži

Naše tělo, pokud je plné škodlivin se často bráním tím, že vylučuje škodliviny takzvaně kůží, to se projevuje například akné a můžu vést i k ošklivým vyrážkám. Tomuto jevu můžete předcházet, pokud přidáte do své stravy rozpustnou vlákninu, která všechny tyto škodliviny absorbuje a z těla je vyloučí přirozeně stolicí. Velmi slibné účinky má například psyllium, jde o rozpustnou vlákninu, která se skládá ze semen jitrocele vejčitého.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat