Prostreno.cz

Ztráta chuti. Proč tak často přicházíme o jeden z pěti smyslů

Dospělý člověk má zhruba 9000 chuťových pohárků rozlišujících sladkou, kyselou, hořkou, slanou a pálivou chuť. Jak to, že se najednou vnímání chuti vytratí? Tyhle věci mohou být na vině!

Chuť, jeden z pěti základních smyslů, díky kterému si užíváme gastronomické žně, není tak docela „samozřejmý“. Kdy i vás může opustit? Chemické impulzy jsou z jazyka vedeny lícním a jazykohltanovým nervem do mozku, kde jsou zpracovávány v centru společném pro čich a chuť. Pokud chuť náhle zmizí, stojí v pozadí nějaký více či méně závažný problém.

Chuti, kde jsi?

Špatná ústní hygiena, nachlazení, chřipka, sinusitida, infekce v ústech, snížená produkce slin, gastroezofageální refluxní nemoc či kouření cigaret. Lékaři říkají, že existuje i mnoho dalších příčin, které mohou způsobit ztrátu chuti, mezi něž patří výživové nedostatky, Sjögrenův syndrom (chronické systémové autoimunitní onemocnění, které postihuje žlázy se zevní sekrecí), nádor na mozku či například rakovina úst.

Občas může být ztráta chuti způsobena nouzovou situací, jako je poranění hlavy nebo mrtvice. Je jasné, že se něco takového odrazí na životním stylu. Co všechno se může stát, pokud o chuť přijdete?

Podvýživa

Bez chuti je cesta k podvýživě velmi krátká. Nedostatek motivace k jídlu v kombinaci s tím, že organismus přichází o důležité živiny, jako je vláknina, bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy a minerály, způsobí strádání a chřadnutí těla.

Nadměrné zvyšování hmotnosti

Není to jen podvýživa, která může váš život zasáhnout. Často se stává, že ti, kdo se se ztrátou chuťového vjemu potýkají, naopak na váze přibírají. Pořád totiž něco konzumují, ale uspokojení z jídla nepřichází. S tím mohou souviset i deprese.

Dehydratace

Pokud se jedná o případ, kdy postižený jídlo spíš odmítá, hrozí velká ztráta hmotnosti, se kterou přichází dehydratace, což je další věc, kvůli které životně důležité orgány přestanou správně fungovat.

Léčba je komplikovaná a vždy záleží na příčině. V případě, že se neví, co problém způsobilo, využívá se léčba kortikoidy. Nutno také dodat, že chuť se může rozloučit okamžitě, nebo odchází postupně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat