Prostreno.cz

Posilte svou imunitu včas a nedejte šanci virózám

Venku je už sychravo a chladno, zanedlouho můžeme očekávat i první mrazíky, a právě v tomto období, můžeme snadno prochladnout a onemocnět. Někdy je to jen tím, že podceníme oblečení, jindy se možná zase oblékneme příliš teple, následně na to se zpotíme, a tak snadno ofoukneme. Nebo nás jednoduše nakazí někdo z našeho okolí, nejčastěji v práci. A tak se nenechte letos zaskočit nepříjemnou chřipkou a nastartujte svou imunitu včas!

Možností, jak posílit imunitu a udržet si virózu daleko od těla je hned několik. Máme pro vás hned 6 základních pravidel, jak se letos můžete snadno vyhnout onemocnění v chřipkovému období.

Hygiena na prvním místě

Samozřejmě, že základní hygienické návyky, jako je například časté mytí rukou dodržujeme celoročně, ale právě na podzim a v zimě, bychom tomuto základnímu pravidlu měli věnovat zvýšenou pozornost. Uvědomte si, na co za celý den saháte, v městské hromadné dopravě, v práci v obchodech a tak dále. Hygiena je základ a rozhodně se vyplatí investovat do malého balení antibakteriálního gelu či ubrousků do kabelky.

Pravidelné větrání

I když jste již zahájili topnou sezonu, neznamená to, že přestanete doma či v kanceláři větrat. Důležitým bodem prevence nepříjemných viróz je právě i pravidelné a účinné větrání uzavřených prostor, ve kterých se zdržuje hlavně větší počet osob. Správné je krátké a občasné větrání, okno otevřete na pár minut i několikrát za den. Takto se rychle vymění vzduch a viry nemají šanci.

Zásobte se „céčkem

Především v chladném ročním období je třeba dodávat tělu vitaminy, které nás ochrání před virovými a bakteriálními nákazami. Mezi ty nejdůležitější vitaminy patří vitamin C, který najdeme prakticky v každém ovoci, které má slupku. Z exotických plodin jsou nejvhodnější citrusové plody, kiwi a banán. Významným tuzemským zdrojem jsou i šípky, které jsou přímo nabité „céčkem“.

Kávu vyměňte za bylinky

Svoji imunitu můžete podpořit i správně zvoleným pitným režimem. Zařaďte do svého pitného režimu i bylinkové čaje. Vhodná je například mateřídouška, šalvěj, tymián, máta či meduňka. Čaje z těchto bylin lze pít preventivně, protože se o nich říká, že eliminují hrozbu nákazy již v zárodku, ale můžeme je pít i tehdy, pokud jsme se již nakazili a trápí nás nachlazení. Čaje z těchto bylin přispívají k rychlejší rekonvalescenci.

Zásobte se zázvorem

Zázvor má silné antiseptické a protizánětlivé účinky,proto pomáhá nejen jako prevence, ale i jako pomocná léčba při nemocech. Zázvor mimo jiné zklidňuje žaludek, optimalizuje trávení, které je klíčové pro správnou absorpci živin, a to je v důsledku velmi podstatné pro celkovou obranyschopnost organismu.

Cibule, česnek a křen

Nezapomínejte ani na rady našich babiček, které nedaly dopustit na tohle silné trio. Cibule, česnek a křen jsou považovány za přírodní antibiotika a snadno si poradí i s již propuknutou infekcí. Zavzpomínejte na cibulový či česnekový sirup, mají opravdu něco do sebe. Pokud jde o česnek a cibuli, je třeba je používat i požívat zásadně v čerstvém stavu. Výborné léčivé účinky má i strouhaný křen, pokud však nesnesete čerstvě nastrouhaný, dopřejte si ho alespoň nakládaný v nálevu. I v takové úpravě pomáhá a léčí dýchací cesty. Možná někteří z vás pamatují i na legendární křenovou placku…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat