Prostreno.cz

Jak poznáte, kdy vašemu tělu chybí železo

Máte bledou pleť, cítíte se unaveně, nebo se vám špatně dýchá? Možná vám chybí železo. V dnešní době je jeho nedostatek nejčastější výživovou poruchou. Jak ještě poznáte, že s ním na tom nejste nejlépe?

Železo je jedním z nejdůležitějších prvků v lidském organismu. Jednoduše řečeno, díky správné hladině železa mají naše buňky dostatek kyslíku a správně fungují. Na jeho nedostatek tělo vždy upozorní, a to různými symptomy. A kdo je nejvíc v ohrožení? Obzvláště pozorné by měly být těhotné ženy, zde může vést nedostatek železa k vážným problémům.

Jak poznáte, že vám železo chybí?

Nedostatek železa je nejlépe prokazatelný z krevních testů. Menší nedostatky však na sobě můžete pozorovat sami. Jestliže máte podezření, že něco není v pořádku, následně do svého jídelníčku zařaďte potraviny s vyšším obsahem železa. Ale teď hezky popořadě.

Příznaky nedostatku železa

  • Kvůli nízké hladině hemoglobinu je vaše pleť velmi bledá.
  • Vzhledem k rychlému životnímu tempu pociťuje únavu každý. Pokud však vyčerpání nepramení z vysokého pracovního nebo fyzického zatížení, možná se jedná o nedostatek železa.
  • Zadýcháváte se a lapáte po dechu. S nízkou hladinou železa se zásoby kyslíku vyčerpávají, takže i provádění jednoduchých úkonů, například vyběhnutí do schodů, se stává velmi obtížné.
  • Ležíte v posteli, ale vaše srdce buší jako o závod? Možná jde o nedostatek železa.
  • Můžete pociťovat závratě, které jsou někdy spojené s bolestmi hlavy.
  • Jste často nemocní, nedostatek železa vede ke špatnému imunitnímu systému.
  • Trpíte padáním vlasů, suchou kůží a nezdravě vypadajícími nehty.
  • Pociťujete svalové křeče, nebo jste zaznamenali syndrom neklidných nohou.

Denní dávka železa

Doporučená denní dávka železa se liší. U mužů ve věku 19 až 50 let je to 8 mg železa, u žen 18 mg. Denní dávka během těhotenství je až 27 mg železa. Zvýšenou potřebu tohoto prvku mohou také vyžadovat ženy se silnou menstruací, malé děti, osoby trpící rakovinou, dárci krve nebo lidé se srdečním onemocněním.

Jak železo doplnit?

Na trhu existuje řada potravinových doplňků, díky kterým železo hravě doplníte. Poradit se můžete také se svým lékařem, občas totiž pomůže i úprava jídelníčku. V první řadě zařaďte potraviny, které obsahují tuto životně důležitou látku.

Seznam potravin bohatých na železo

Na stole by vám neměl chybět špenát, ale také mořské plody, hovězí maso, tofu, brokolice, hořká čokoláda, fazole a hrášek. Výborná jsou i dýňová či lněná semínka, kešu oříšky, spirulina, sardinky nebo rozinky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat