Prostreno.cz

Esenciální oleje s antibiotickými účinky

Jak se dá zabojovat proti zánětům, vyrážkám i nebezpečným bakteriím salmonely a stafylokoka? Představte si, že pro tyto účely jsou jako stvořené jisté esenciální oleje. Máte po ruce mátu, eukalyptus nebo levanduli?

To, že vám lékař předepíše antibiotika, je dnešní běžnou praxí. Je to ale dobře? Jak se to vezme. Ve vědeckých sférách se totiž stále častěji objevují názory, že tyto farmaceutické medikamenty nadělají víc škody než užitku, a to zejména v případě, když s nimi člověk přichází do styku poměrně často. Vážně nám antibiotické prášky, kapky, masti, spreje, krémy a roztoky tolik ubližují? Těžko soudit, nicméně jedno je jisté. Pokud situace dovolí, lze je nahradit. Třeba těmito esenciálními oleji, které si s viry a bakteriemi servítky neberou!

Eukalyptus, svěží vítr

Že má eukalyptus blahodárné účinky na lidské zdraví, tomu lidé věří již celá desetiletí. I moderní věda potvrzuje, že tenhle přítel do nepohody vykazuje antiseptické a dezinfekční účinky, podporuje procesy hojení a chrání proti vzniku nejrůznějších viróz. Také zabraňuje růstu mikroorganismů, léčí kašel, tlumí alergie a rozpouští hleny. Jak ho využít v praxi? Možnosti jsou hned dvě. Buď se dá zředit s dalším nosným olejem a aplikovat lokálně, nebo se nabízí jeho inhalace. Kterou alternativu zvolíte vy?

Máta, osvědčená klasika

Vdechování esenciální máty může podle lékařů skutečně přispět k léčbě zánětu nosních dutin. Ovšem pozor, díky obsaženému mentolu a dalším účinným složkám aromatický poklad zabojuje i na jiných frontách. Už jste někdy slyšeli o tom, že tento pomocník pomáhá eliminovat nebezpečné bakterie salmonely a stafylokoka? Nebo že „funguje“ proti astmatu a bronchitidě? Pokud se ptáte na způsoby použití, ty jsou stejné jako v předchozím případě. Nutno zmínit, že se pár kapek dá přidat i do zubní pasty. Tím ochráníte zdraví své ústní dutiny a předejdete tvorbě kazů, za což vás stomatolog jistě pochválí.

Levandule, malý velký zázrak

Tuto bylinku má mnoho lidí úzce spjatou se zaháněním nespavosti. Patříte mezi ně i vy? Možná vás překvapí, že tekutá „medicína“ s příjemnou vůní je vřele doporučována pacientům s vyrážkami, ekzémy, akné i psoriázou. Na seznam jejích ctností patří i to, že urychluje hojení ran, zabraňuje tvorbě jizev a ulevuje bolestivým svalům. Zároveň dokáže zatnout tipec únavě a zlepšuje kognitivní funkce. A hezké sny vám přivolá samozřejmě taky!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat