Prostreno.cz

Časté chutě na sladké: Zjistěte příčinu a zastavte je včas

Patříte mezi milovníky sladkostí? Vždyť kdo by si rád nezamlsal? Bohužel nadměrná konzumace sladkostí se pak dost nelichotivě projevuje na naší postavě a to už nikdo z nás jistě nechce. Chutě na sladké řídí náš mozek, stejně jako všechno ostatní. Takže pokud zjistíte příčinu svých chutí, můžete jednoduše zkrotit přehnané touhy a mlsat opravdu jen výjimečně.

Sladkostem je těžké odolat obzvláště, když na nás číhají na každém kroku. Máme pro vás hned několik možných příčin, proč i vy podléháte těmto sladkým choutkám a také pár rad, jak jim můžete předcházet.

Prostý hlad

Pokud nedodržujete pravidelný stravovací režim, může se vám snadno stát, že když se dostaví pocit hladu, první, na co dostanete chuť, bude sladkost. Protože mozek moc dobře ví, že už jede z rezervy a energii nejrychleji doplní cukr.

Takže pokud tomuto chcete předejít, jezte pravidelně pestrou a vyváženou stravu. Nejlépe 3 hlavní jídla denně a dvě svačinky. Uvidíte, že na sladké si už ani nevzpomenete.

Únava a vyčerpání

Ať už jste vyčerpaná fyzicky, nebo psychicky, náš mozek opět volá po cukru. Samozřejmě nejlepší je se těmto situacím, hlavně stresovým vyhýbat, ale to v životě moc dobře nejde. Pokud už vás přepadne chuť na sladké z vyčerpání, sáhněte po zdravém typu svačinky, například oříšcích a semínkách. I v nich je dosti energie, a navíc esenciální mastné kyseliny jsou velmi důležité pro mozek a kognitivní funkce.

Nedostatek spánku

Pokud málo spíte, snadno se stane, že ráno vám nebude stačit jen šálek silné kávy na probuzení, ale také pěkné sousto něčeho sladkého a pěkně nezdravého. Samozřejmě, že nejlepším receptem je kvalitní spánek a odpočinek.

Pokud už k tomu dojde, zkuste přemoci počáteční chutě a sáhněte po zdravějších sladkých potravinách, jako je například ovoce. Vsaďte také na kvalitní snídani, která může obsahovat například jogurt s müsli a medem nebo vajíčka. Ve všem najdete vše potřebné a budete mít dostatek energie celé dopoledne. Müsli dodají tělu potřebnou vlákninu, oproti tomu vajíčka vynikají bílkovinami a prospěšnými tuky.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Pokud jste si dali k obědu smažený sýr a hranolky, nemůžete se divit, že se hned po obědě budete vrhat na sladkosti. Glykemický index (GI) potravin označuje rychlost vstřebávání sacharidů do krevního řečiště. Čím vyšší je číslo, tím je i vyšší rychlost vstřebávání a to znamená, že po takovém jídle budete mít brzy hlad a co nejhůř, že většinou první, na co dostanete chuť, tak je nějaká sladkost.

Jediným vyhnutím, je opět vyvážená strava, vyvážený příjem proteinů, tuků a cukrů. Zaměřte se na to co jíte.

Kritická 4. hodina

Tento čas bývá kritický, od oběda už uběhlo několik hodin a do večeře ještě daleko. A naše tělo už se hlásí o další jídlo a bohužel opět zatouží po sladkém. V takovémto případě nepodceňujte význam svačiny, nemusí to být nic velkého, odpolední svačinka by měla obsahovat například zeleninu, kvalitní sýr, jogurt, acidofilní mléko nebo hrst ořechů. Ovoci už se raději vyhýbejte, případně si vybírejte méně sladké druhy, jako je například jablko.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat