Prostreno.cz

Rýma a kašel. Jak zvládnout nachlazení krok za krokem

Cítíte se mizerně, bolí vás hlava a celé tělo, škrábe vás v krku, máte ucpaný nos a neustále kýcháte? Je to jasné, chřipka či viróza právě napadla buňky vaší sliznice a chystá se tam nadělat pěknou paseku. Nenechte se tím ovládnout a rázně zakročte. Poradíme vám co dělat krok za krokem od prvního dne až do konce.

1. den: Potřebujete rychle posílit imunitu

Hned první den nachlazení vsaďte na vitaminy, zejména na vitamin C, kterým se pěkně celý den dopujte. A to jak tím v ovoci, tak tím, který si  koupíte jako doplněk stravy. Pokud zvolíte doplněk v podobě tablet, nejvhodnější je ten s postupným uvolňováním, často je také vitamin C kombinován se zinkem, což je důležitý minerál pro podporu imunitního systému.

Vzpomeňte si na rady našich babiček, využijte i tradiční osvědčené recepty jako domácí poctivý vývar a zázvorový čaj s medem.

Dalším základním pravidlem je držet se v teple. Zabalte se do vlněné přikrývky, nejlépe si rovnou lehněte do postele a odpočívejte. Pokud to není možné, alespoň se teple oblečte a nezapomeňte na teplou šálu.

2. den: Nemoc propukla naplno

Teď už je vám „na umření“ hrdlo pálí a bolí, hlava vám za chvilku praskne, cítíte se malátní a příšerně unavení. To je znak toho, že nepřátelským virům se podařilo proniknout do buněk vašeho těla a vesele se tam rozmnožují. Vaše bílé krvinky však již zaregistrovaly nepřítele a mají pohotovost. A vy je v tom musíte podpořit.

  • Kloktejte vícekrát denně, vhodná je slaná voda, šalvějový odvar či propolisová tinktura smíchaná s vodou.
  • Inhalujte horký odvar heřmánku či slanou vodu. Pomáhají uvolnit hlen.
  • Nadále užívejte zvýšené dávky vitaminu C se zinkem.
  • Před spaním si dejte horký lipový čaj nebo zázvorový čaj a zabalte se pěkně do teplé deky a vypoťte se.

3. den: Nemoc kulminuje

Co to znamená? Všechny příznaky se zhoršily. Přidala se horečka i kašel. Musí to tak být, protože do vašich buněk se dostalo tisíce nepřátelských virů, ale váš obranný systém je již na ně připraven a pracuje na plné obrátky. A jak mu můžete pomoci?

  • Pokračujte s kloktáním a inhalováním. Nadále doplňujte tělu vitaminy.
  • Při vysoké teplotě pomáhají studené obklady na lýtka.
  • Na zmírnění záchvatů kašle pomohou zase horké zábaly na prsou.
  • Nezapomeňte, že vaše tělo se při obraně proti virům velmi namáhá. Proto byste ho neměli zatěžovat žádnou tělesnou námahou. Vraťte se ještě pěkně do postele.

4. den: První zlepšení

Z nosu vám sice stále teče, ale v krku už to tak nebolí a celkově se cítíte lépe. Znamená to, že napadené buňky sliznice se pomalu vzpamatovávají z napadení a začínají se regenerovat. I v této fázi je důležitá vaše podpora. Ucpaný nos uvolní eukalyptový olej nebo některý z účinných sprejů či nosních kapek. Ještě stále byste měli dodržovat klidový režim a jíst lehká jídla, ať nezatěžujete organismus trávením, vhodné jsou masové i zeleninové vývary.

5. den: Pozor na zahlenění

Povětšinou už je rýma pryč, ale vykašláváte hlen a cítíte se slabí. Váš imunitní systém má již zřejmě virózu pod kontrolou. Usmrcené viry v plicích však vytvářejí hustý hlen, který musí ven. Vykašlávání například podporuje med s cibulí, tymiánový nebo jitrocelový čaj. Vhodná je i inhalace mátového oleje a potírání hrudníku mentolovou mastí.

6. den: Viditelné zlepšení

Vaše zdraví se viditelně zlepšuje, vykašláváním hlenů se tělo zbavilo i virů v plicích. Váš organismus se potřebuje definitivně očistit a zotavit. Na podporu oslabené imunity se nadále dopujte vitaminem C a zinkem. Ztracenou energii vám pomůže opět získat vhodná lehká strava. Často větrejte a tím dodáte tělu dostatek kyslíku.

7. den: Je po viróze

Přesto se můžete cítit slabě, vyčerpaně a unaveně. Je to tím, že váš organismus se příliš vyčerpal bojem s viry. Měli byste se i nadále šetřit a postupně obnovovat ztracené síly. Vaše strava by měla obsahovat hodně ovoce a zeleniny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat