Prostreno.cz

Šafránový čaj proti depresím

Šafránový čaj, tedy bylinný nápoj, který se vaří z usušených květů rostliny Crocus sativus, patří k opravdovým lahůdkám. Proč ho pít při menstruačních bolestech nebo depresích?

Šafrán se sbírá ručně, takže stále zůstává jedním z nejdražších koření na světě. Není to však jen dochucovadlo, i jako nápoj chutná naprosto skvěle. Šafránový čaj ve své tradiční formě neobsahuje kofein, nicméně komerční čajové sáčky jsou obvykle směsí šafránu, černého čaje a koření. Kofein tu tedy zastoupený je. V každém případě se v šafránu nacházejí látky a sloučeniny, včetně anthokyaninů, alfa-karotenu a beta-karotenu, vitaminů řady B a různých dalších karotenoidů a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na zdraví. Víte, proč šafrán pít?

Antidepresivum

Četné studie ukázaly, že šafrán ovlivňuje hormonální rovnováhu v mozku, což může mít vliv na náladu, úzkost a symptomy deprese. Jeden ranní šálek šafránového čaje však náladu stabilizuje.

Posilovač paměti

Uvedený čaj se také může pochlubit antioxidačními účinky, které zabraňují ukládání plaku v mozku a tím snižují riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Prevence rakoviny

Anthokyaniny a karotenoidy, které se nacházejí v tomto koření a následně v čaji, jsou schopné neutralizovat volné radikály, nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu. To snižuje úroveň chronického zánětu. Díky šafránovému čaji se prý také organismus chrání proti nemocem, jako je rakovina, revmatoidní artritida a koronární onemocnění srdce.

Zdraví očí

Beta-karoten je dobře známý svou schopností chránit zrak tím, že zabraňuje makulární degeneraci a zpomaluje nástup katarakty. Ano, hádáte správně, v šafránu je ho dostatek!

Snížení krevního tlaku

Řada studií potvrdila, že tento čaj je schopen snižovat krevní tlak i hladinu triglyceridů a cholesterolu, takže se počítá mezi ochránce před aterosklerózou a infarktem.

Bezchybná pokožka

Antioxidanty a protizánětlivé vlastnosti šafránu mohou pomoci s kožními problémy, jako je psoriáza nebo ekzém.

Léčba premenstruačního syndromu

Hormonální účinky šafránového čaje krotí bolesti při menstruaci a působí proti změnám nálad. A co vedlejší účinky, jsou nějaké? Na toto téma existuje jen málo poznatků, ale někteří lidé udávají citlivost nebo alergii na šafrán. Pokud jde o toxicitu, při konzumaci nebyly hlášeny žádné případy.

Zdroj: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.606124/full, https://www.moodtreatmentcenter.com/wp-content/uploads/2021/03/saffron.pdf





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat