Prostreno.cz

Co byste měli jíst, když máte vysoký cholesterol

S blížícími se Vánocemi sháníte štědrovečerního kapra? Být vámi, porozhlédneme se ještě po lososu a makrele, což jsou potraviny přispívající ke snížení škodlivého cholesterolu. Kromě nich si na nákupní seznam připište také česnek a fazole!

Z nepříliš lichotivých lékařských statistik jednoznačně vyplývá, že s vysokým cholesterolem se potýká přibližně 50 % našinců. A to je bez nadsázky naprosto havarijní stav! Vždyť to znamená, že nad polovinou tuzemské populace visí pomyslný Damoklův meč v podobě vážných kardiovaskulárních chorob. Co je na tom úplně to nejhorší? Za toto riziko si podle lékařů mnozí mohou úplně sami! Jak to?

Když si jeden škodí a je mu to jedno

Ptáte se, proč jde moderní populace naproti ucpaným artériím, což může v krajním případě skončit i infarktem? Odborníci mají na věc jasný názor. Lidé prý konzumují naprosto nevhodná jídla, „nepěstují“ pravidelný pohyb a celkově až příliš posedávají. Není to náhodou i váš případ? Pokud ano, doporučujeme zahrnout do jídelníčku tyto potraviny. Co si určitě přinést z obchodu?

Ryby jako mokré dobrodiní

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, nabízí vysoký podíl protizánětlivých omega-3 mastných kyselin. A to jsou ti správní pomocníci v téhle situaci! Poznatky studie publikované v odborném magazínu American Journal of Clinical Nutrition informují o tom, že právě zmíněné kyseliny spolehlivě regulují škodlivý cholesterol, zatímco podporují hubnutí a zároveň zlepšují paměť. Ne nadarmo lékaři varují, že jejich dlouhodobý nedostatek je jednou z deseti nejčastějších příčin úmrtí. Jak se stavíte k téhle mořské stravě vy?

Fazole jsou sázkou na jistotu

A teď ruku na srdce, kdy jste si naposledy dopřáli fazole? Možná jste k nim skeptičtí kvůli možnosti nadýmání, nicméně často opomíjená luštěnina je další vynikající volbou, když jde o „usměrnění“ vysokého cholesterolu. Je to proto, že obsahuje skutečně vysoký podíl vlákniny, která napomáhá s jeho odstraňováním z organismu. Dejte tedy šanci tomuto opomíjenému přírodnímu pokladu, jež také poskytuje prevenci před rakovinou, zatímco udržuje v chodu močové cesty.

Ořechy, těch není nikdy dost

Již mnoho a mnoho nezávislých studií poukázalo na to, že ořechy přináší cenné zdravotní benefity. Mandle, arašídy, vlašské ořechy i jiné druhy platí za báječnou svačinku, neboť fungují jako „čistička“ tepen od nahromaděného plaku. Jejich konzumace rovněž tlumí alergie, astma, revmatoidní artritidu i psoriázu (neinfekční onemocnění postihující kůži i nehty). Tedy alespoň tak praví lékaři! Který druh si tedy do letošního cukroví rádi přidáte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat