Prostreno.cz

Padaní vlasů, slabé nehty a vrásky. Možná máte nedostatek křemíku

Křemík je známý jako zkrášlující minerál a s ním je spojeno i mnoho účinků na zdraví. Pomáhá nejen posilovat vazivové tkáně a kosti, ale je také užitečný při péči o pokožku, nehty a vlasy. Tento prvek také hraje zásadní roli při prevenci aterosklerózy a nespavosti. Poznejte všechny účinky a zároveň kde ho můžete najít v běžné stravě.

Křemík je druhý nejvíce dostupný prvek nalezený v zemské kůře (hned po kyslíku) a je jedním z nejdůležitějších prvků používaných ve špičkových zařízeních a k výrobě polovodičů.

Organické sloučeniny křemíku jsou základní stavební kameny živé hmoty a nacházejí se v rostlinných i živočišných organismech. U člověka se vyskytují ve všech buňkách a zaujímají roli obránců. Nejvíce jich nacházíme v kostech, pak v kůži (nehtech, vlasech), dále v zubní sklovině, aortě, očních čočkách, svalové hmotě, slinivce, štítné žláze, játrech, ledvinách a v srdci. A jak konkrétně působí na náš organismus?

Posiluje kosti

Bylo zjištěno, že křemík napomáhá vápníku a společně podporují růst a pružnost kloubů a kostí. Indukuje flexibilitu v kostech tím, že zvyšuje množství kolagenu, což je proteinová složka kostí. Také zvyšuje rychlost hojení kosti, což je přínosem v období rekonvalescence.

Léčba alopecii

Alopecie neboli vypadávání vlasů je často způsobena příjmem rafinované stravy, která postrádá živiny, konkrétně křemík. Tento minerál podporuje růst hustých a zdravých vlasů. Také zvyšuje pružnost a lesk vlasů.

Pečuje o pokožku

Křemík zvyšuje pružnost a pevnost pojivové tkáně pokožky a zabraňuje jejímu stárnutí. Obnovuje přirozený tón pokožky a zabraňuje tvorbě vrásek tím, že zvyšuje tvorbu kolagenu.

Posiluje nehty

Tento minerál má také schopnost posílit nehty a dodat nehtovému lůžku potřebné živiny. Tím zabraňuje lámání nehtů a také vzniku infekce.

Bojuje proti ateroskleróze

Ateroskleróza neboli kornatění tepen je velmi rizikové onemocnění, které může způsobit infarkt a mrtvici. Křemíkové sloučeniny pomáhají snižovat tvorbu plaku cholesterolu v tepnách a tím riziko minimalizují.

Jak se projevují nedostatky?

Symptomy deficitu jsou zcela zřejmé, protože jsou úzce spojeny s pojivovými tkáněmi. Některé viditelné příznaky mohou být křehké kosti, jsme snadno náchylní ke zlomeninám, řídnutí vlasů, slabé a lámavé nehty, předčasná tvorba vrásek.

Kde křemík hledat?

Vysoké množství tohoto prvku se nachází v tvrdé vodě ve srovnání s měkkou vodou. Nejdůležitější zdroje křemíku pak jsou například jablka, třešně a pomeranče, mrkev, cibule, okurky a dýně. Křemík můžeme najít také v oříškách, a to v arašídech a mandlích. Dále i v nerafinovaných produktech, jako jsou nerafinované obiloviny a zrna.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat