Prostreno.cz

Doplňky stravy, o kterých nevíte, že pomáhají s hubnutím

Nikdy jste o vitaminech a minerálech „v prášku“ neměli valné mínění? To se teď možná změní. Představte si, že konkrétně déčko, béčko i železo vás může dostat do menší velikosti kalhot. A nemusí to dlouho trvat!

V poslední době se mezi odborníky stále častěji objevují názory, že doplňky stravy primárně určené ke snižování tělesné hmotnosti mají celou řadu nežádoucích vedlejších účinků. Patří mezi ně například suchost v ústech, nespavost, zácpa, zvýšená srdeční frekvence, nadměrné pocení nebo úzkosti. Je jen na vás, zda tomuto tvrzení budete věřit, nicméně jedno je jisté, předražené zeštíhlující tabletky se dají klidně nahradit i běžnými vitaminy či minerály. Nevěříte? Máte-li v plánu redukci váhy, zkuste se v lékárně poptat po následujících doplňcích stravy.

Vitamin D jako všestranný pomocník

Hodně lidí si myslí, že „déčko“ je dobré jenom pro zuby a kosti. Patříte mezi ně i vy? Pak vás asi překvapí, že má také v popisu práce zlepšovat vám náladu, neboť přímo ovlivňuje hladinu hormonu serotoninu v mozku. Dále posiluje imunitní systém organismu, přičemž snižuje riziko některých druhů rakoviny, diabetu 2. typu i kardiovaskulárních onemocnění. Rovněž dokáže zatočit se záněty, a pozor, podporuje úbytek tukových zásob. Alespoň tak to sdělují závěry americké studie uskutečněné na Minnesotské univerzitě. Z nich vyplývá, že jedinci, kteří mají dostatek vitaminu D, se zpravidla mohou pochlubit nižším indexem tělesné hmotnosti. Pochopitelně oproti těm, co mají o tuto živinu dlouhodobou nouzi.

Nutný B-komplex

B-komplex je souhrnné označení pro skupinu ve vodě rozpustných vitaminů B. Pravdou je, že se bez nich neobejdete tak jako tak, neboť jsou důležité pro správné fungování nervového systému. Je o nich také známo, že pozitivně působí proti stresu i únavě, zatímco příznivě ovlivňují mozkové funkce, včetně učení, paměti i samotného myšlení. Je to všechno? Právě, že ne. Všichni dietáři by měli vědět, že tahle „béčková“ skupinka účinně metabolizuje bílkoviny, tuky a sacharidy, takže je vlastně parádním fitness fíglem.

Železo nedělá dobře jenom krvi

Denní doporučovaný příjem železa činí něco kolem 17 miligramů. Pokud ho lidský organismus zoufale postrádá, člověk pociťuje svalové bolesti, malátnost nebo ztrátu chuti k jídlu. Žádnou výjimkou není ani podivná bledost sliznic i kůže. Chcete si hladinku tohoto minerálu zodpovědně pohlídat, aby se vás žádná ze jmenovaných patálií nijak nedotkla? Nesázíte-li na potravinové zdroje, užívat lze i „železný“ doplněk stravy. Ten kromě uvedených pozitiv může zařídit i rychlejší pokles váhy. Jak to? Vzhledem k tomu, že zvyšuje energetickou hladinu i rychlost metabolismu, jde o povolený doping!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat