Prostreno.cz

Potraviny na detox žaludku

Jak ze svých útrob „vyhnat“ nashromážděné toxiny a další nežádoucí „materiál“? To je snadné. Zvyšte příjem pomerančů a česneku. Ovšem i takový kokosový olej nebo chia semínka mohou přidat ruku k dílu!

Poslední dobou jste pravidla zdravého stravování porušovali s tím, že na dietu, pravidelný pohyb a ukázkový životní styl začnete pomýšlet až s příchodem jara? Nic proti vašemu rozhodnutí, nicméně odborníci varují, že dlouhodobější konzumace tučnějších jídel nahrává hromadění toxinů a škodlivých látek v žaludku. Takové gastronomické hříchy mohou zavinit nerovnováhu mezi „hodnými“ a „zlými“ bakteriemi, což způsobuje zmatek v celém trávicím systému. Jak tento vzniklý chaos napravit? Jděte na to od lesa a dopřejte si potraviny, jež mají detoxikační vlastnosti, proto ve vašich útrobách obnoví ztracenou stabilitu. Co si tedy připsat na nákupní seznam?

Pomeranče, těch není nikdy dost

Tenhle voňavý kus exotiky je na pultech obchodů k dispozici celoročně, takže si na něm lze pochutnat v únoru, stejně jako v dubnu či v září. Tak proč si ho domů nenosit pravidelně? Poklad schovaný pod oranžovou slupkou obsahuje významný podíl vitaminu C, přičemž vykazuje zásadité účinky. Přesně díky těmto aspektům je pomeranč účinným „úklidovým prostředkem“, jež navíc přispívá i k posílení imunity.

Česnek, král kuchyně

Závěry mnoha studií jednoznačně prokázaly, že česnek, tedy aromatická bylina má spoustu úctyhodných schopností, včetně snížení vysokého krevního tlaku. Zároveň reguluje hladinu škodlivého cholesterolu, čistí cévy a zabraňuje kornatění tepen, čímž předchází kardiovaskulárním chorobám. Je to všechno? Tak to ani omylem. Česnek platí za silné detoxikační antibiotikum, jelikož efektivně ničí bakterie i viry, jejichž množení představuje vážná rizika.

Kokos. I ten přijde k duhu

Ano, i kokosy mají k poctivému „úklidu“ žaludku i střev hodně co říct. Ať už si domů přinesete čerstvé či sušené ořechy, popřípadě kokosový olej, pozitivních účinků se jistě dočkáte. Je to proto, že tropický drahokam v jakékoli ze zmíněných forem nabízí mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, jež mají antifungální schopnosti (působí proti houbám).

Chia semínko jako všestranný pomocník

Chia semínka mají tisíciletou tradici, přičemž jejich blahodárné účinky objevili Aztékové, kteří díky nim překypovali skvělou kondicí a nevyčerpatelnou energií. I tato superportravina odstraní škodlivé látky z organismu, protože doslova překypuje vlákninou. Jako bonus navíc vás obohatí o omega-3 mastné kyseliny, jež podstatně snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob. Také pomáhají předcházet obezitě a snižují riziko diabetu.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/digestive-health/colon-cleanse-diet, https://www.thehealthy.com/digestive-health/best-foods-cleanse-your-colon/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat