Prostreno.cz

Domácí kúra na zmrzlé rameno

Zmrzlé rameno nebo adhezivní kapsulitida je onemocnění ramenního kloubu vznikající působením dlouhodobého zánětu. Dá se popsat jako frustrující a potenciálně oslabující stav, který může trvat až rok. Proto je nezbytné pochopit příčiny, příznaky, možnosti léčby a potenciální domácí prostředky pro tento neobvyklý problém.

Zmrzlé rameno není nic příjemného. Trpíte jím? Pak máte na výběr z několika možností, mezi které patří steroidní injekce, léky proti bolesti, protizánětlivé léky, masti i kúra domácími prostředky. V úvahu přichází také chirurgický zákrok či hydrodilatace. Která z těchto variant vám bude vyhovovat nejvíc?

Léky a to ostatní

Přípravky proti bolesti a protizánětlivé léky pomáhají zmírnit otoky kolem ramen. Steroidní injekce aplikované do této oblasti snižují bolesti a zlepšují mobilitu, zejména pokud tuto léčbu podstoupíte včas. Lze přistoupit i na již zmíněnou hydrodilataci. Jedná se o neobvyklou léčbu, která zahrnuje vstřikování tekutiny do ramene.

V některých případech také pacienti dostávají anestezii a lékař ručně manipuluje s jejich svaly, roztahuje tkáně a zlepšuje pohyblivost ramene. Pokud ani to nezabírá, provádí se operace, při níž se roztahují a napínají tkáně – chirurgicky. Tím se zlepšuje flexibilita ramene. Tento chirurgický zákrok vyžaduje znatelný čas na zotavení. Pokud ani jedna z těchto variant není pro vás, nebo dáváte přednost alternativní léčbě, můžete sáhnout do domácích zásob.

Kurkumová pasta

Kurkuma je po celém svět známá pro své protizánětlivé schopnosti. Stačí ji smíchat s vodou tak, aby vznikla pasta. Ta se aplikuje na postižené oblasti. A co víc, může být nanášena denně, tedy do zlepšení stavu. Dobrou zprávou je i to, že snižuje bolest.

Kokosový olej

Antioxidanty, zdravé tuky a další protizánětlivé sloučeniny mohou pomoci zmírnit otoky v rameni a podporovat růst svalů v dané oblasti.

Hořčičný olej

Teplý hořčičný olej může být používán několikrát denně, neboť snižuje bolest a zánět ramen. Zároveň zlepšuje pohyblivost v této oblasti.

Zázvor

Ať už na své zmrzlé rameno nanášíte syrový zázvor, nebo pijete zázvorový čaj, tato antioxidační a protizánětlivá sloučenina je vynikající volbou pro zmírnění příznaků uvedeného zdravotního problému. Souběžně s tím je vhodné cvičit.

Aktivita, které zabírá

Nejlepší cvičení ve skutečnosti představuje kombinaci protahování a aerobního cvičení. S ramenem se krouživými pohyby manipuluje v každém směru – nad hlavou, do boku i za záda. Pomáhá i námaha s nízkým odporem, jako je třeba plavání nebo lehké zvedání. Obě činnosti mohou posílit oblast bez namáhání svalů, šlach a tkání.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/pain/how-to-release-a-frozen-shoulder





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat