Prostreno.cz

Kousáním nehtů riskujete nepříjemné infekce

Nehty v ústech vážně nemají co dělat, neboť se na nich vyskytují škodlivé bakterie. Čemu všemu jejich „hryzání“ nahrává? Nejnevinnějším důsledkem bývají bradavice, ale získat můžete klidně i salmonelové infekce!

Kousání nehtů neboli onychofagie je nepříjemný a těžce odstranitelný zlozvyk, který se objevuje u dětí, dospívajících i dospělých. Psychologové se domnívají, že jeho nejčastějším spouštěčem bývá nervozita nebo strach, ovšem tento nešvar prý klidně může vyvolat také nedostatek vápníku v těle. Buď jak buď, následky této „psychické komplikace“ bývají hodně znepokojivé. Co všechno hrozí každému, kdo si dělá tuhle „manikúru“?

Salmonela, ta si vážně nebere servítky

Odborníci se netají názorem, že nehty jsou živnou půdou pro škodlivé zárodky všeho druhu. Věřte, že i na těch svých najdete stopy bakterií Salmonely i E. coli (parazit způsobující průjmy a poruchy ledvin). Pokaždé, když se svými rty přiblížíte ke konečkům prstů, si tyto záludné „breberky“ snadno přenesete do dutiny ústní, odkud pak putují přímou linkou do celého těla. Tedy alespoň takové děsivé stanovisko zaujímá mikrobiolog působící na americké arizonské univerzitě Charles Gerba.

Bradavice? Ty máte natotata

Že bradavice mají jen zlé čarodějnice v pohádkách? Bohužel nikoli, neboť se tenhle nezhoubný novotvar vyskytuje i v reálném životě. A zvláště u těch, kterým je zmíněná a nechvalně známá „činnost“ hodně blízká, na což lékaři upozorňují poměrně často. Za vznikem nevzhledného kožního výrostku stojí papilomavirus (ve zkratce HPV), jež napadá lidské buňky. Inkubační doba bradavice pak může být několik dnů a týdnů, ale klidně i pár měsíců, nebo dokonce let.

Dentální trable jako hrozící nebezpečí

Jak již bylo řečeno výše, kousání nehtů nahrává transportu nežádoucích organismů, které mohou ve vašich ústech způsobit celou řadu komplikací. Američtí experti z Univerzity v Maine na základě svého průzkumu tvrdí, že uvedený zlozvyk také nevratně poškozuje zubní sklovinu a zvyšuje náchylnost ke kazům. Zároveň prý narušuje správný skus chrupu. Co si budeme vykládat, nic moc vyhlídky…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat