Prostreno.cz

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Až dnes vyrazíte na nákup, nezapomeňte se v obchodě porozhlédnout po sušených borůvkách, kapustě a hořké čokoládě, která je tvořena hlavně z kakaa. Lepší zdroje antioxidantů jen tak nenajdete!

V posledních letech se antioxidanty skloňují ve všech pádech. A není se vůbec co divit! Jde totiž o látky, které zabraňují poškození buněk DNA škodlivými volnými radikály. Tím podle odborníků ve značné míře přispívají k prevenci rakoviny, a to hlavně tlustého střeva, prsu, plic a prostaty. Zároveň zpomalují proces biologického stárnutí, zatímco zlepšují vzhled a kvalitu pokožky. Chcete hladinku těchto patronů zdraví i krásy o něco navýšit? Pak svou pozornost zaměřte tímto směrem!

Borůvky. Malí přátelé s velkými schopnostmi

Borůvky, tedy fialová dobrota, v současné době pochopitelně jen v sušené verzi, by se ve vašem žaludku měla objevit častěji. Hned z několika důvodů! Již několik nezávislých studií prokázalo (https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710), že borůvky obsahují jednoznačně nejvyšší množství antioxidantů z běžně konzumovaných potravin. Rovněž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a bojují proti stresu i depresím. Bod navíc? Tento doporučovaný doping je nízkokalorický!

Kapusta? Tak ta se nezdá

Mnohdy opomíjená zelenina platí za bohatou zásobárnu prospěšných živin (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15223595/). Kromě vychvalovaných antioxidantů z ní plnými doušky načerpáte také vitamin A, B, C a K. „Áčko“ je dobré pro ostrý zrak, stejně jako pro integritu pokožky a sliznic. „Béčko“ pozitivně ovlivňuje mozkové funkce, tudíž podporuje učení, paměť i samotné myšlení. Ovšem důležité je také pro vývoj plodu během těhotenství. „Céčko“ zase zlepšuje obranyschopnost těla, známé je však i pro podporu tvorby kolagenu – bílkoviny zpomalující stárnutí. Vitamin K zase zodpovídá za správnou srážlivost krve. Slušný multivitamin, o tom žádná…

Tmavá čokoláda není žádný hřích

Ty nejlepší zprávy jsme si nechali na konec. I tato sladkost, které se jen stěží odolává, funguje jako famózní zprostředkovatel látek, o nichž se právě teď bavíme. Čokoláda s vysokým procentem kakaa však poskytuje ještě něco navíc – vlákninu, zinek, mangan, měď, selen, železo a hořčík. I ona tedy bývá spojována s přínosy pro lidské zdraví (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/), včetně regulace škodlivého cholesterolu. Pozitivně však působí i na střeva a navozuje dobrou náladu. Už po pár soustech!

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15223595/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat