Prostreno.cz

Vítej období zabijačkových pochoutek

12.02.2023 | Zdraví a diety

Jelítka, jitrnice, zabijačková polévka, tlačenka a spousta dalších dobrot jsou znamením české zimy. Sice se nemůže konat taková velká slezina, jako tomu vždy bývalo, ale to ni nemění na tom, že je třeba vědět, jak správně produkty uchovat. Přinášíme vám pár tipů, jak podobné lahůdky upravit, abyste si je mohli dokonale vychutnat, ale také jak je uskladnit, aby vám vydržely co nejdéle.

Mražení? Ano, ale…

Samozřejmě je každému jasné, že nejlepší je konzumovat zabijačkové pochoutky co nejčerstvější a jejich dlouhodobé uchovávání se nedoporučuje. Jenže co s výslužkou z vesnického dvorku, když je jí více, než dokážete během pár dnů spořádat?

Mražení jitrnic, jelit, polévek a tlačenek se příliš nedoporučuje, jelikož část hmoty se zmrazením znehodnotí a po rozmrazení pozbývají typické chuti a konzistence. Jinými slovy, zmrazit je můžete, ale už to pak nebude ono.

Co však mrazit nedoporučujeme, jsou pochoutky s obsahem krve. Zejména krvavá tlačenka se po rozmrazení rozteče a rozpadne na kousky.

Správná teplota a obal

Zabijačkové pochoutky uchovávejte v chladu, zabalené v igelitu. Pokud jste dostali výslužku ještě teplou, nechte ji nejprve zchladnout zhruba na 6 stupňů, než ji zamrazíte.

Pokud jde o uložení v mrazáku, ideální je, pokud můžete výrobky vakuově zabalit. Dnes jsou k dostání vakuovací přístroje pro domácnost nebo úložné potravinové boxy s možností odsátí vzduchu. To je pro podobné potraviny ideální.

Dříve si lidé jitrničky a jelita zalévali sádlem a ukládali do chladu, kde jim potraviny vydržely až do jara.

Aby jitrnice nepraskaly

Máte rádi pečené nebo smažené jitrničky a jelítka, ale vždycky vám při přípravě popraskají? Před samotným opékáním nebo pečením v troubě je potřeba jitrnice a jelita na pár minut ponořit do horké vody a pak je utěrkou utřít do sucha. Pak teprve vložíme jitrnice na pánev s dobře rozehřátým sádlem nebo tukem a zaklopené je zvolna opékáme dohněda.

Koleno nechte plavat

Máte rádi vepřové kolínko? Zkuste ho na noc naložit do černého piva. Maso zkřehne, bude se rychleji péct a bude také skvěle chutnat. Podle chuti můžete do piva přidat chilli, med nebo česnek.

Zdroj: názor autora





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat