Prostreno.cz

Trápí vás stres, cholesterol nebo chronická bolest? Pořiďte si psa

Zrovna nedávno vás napadlo, že byste se o své zdraví měli starat o něco lépe? V tom případě by vám odborníci kromě vitaminů doporučili i psa. Nemluvný přítel má prý na kondici člověka ten nejpříznivější vliv!

Historici se domnívají, že pes provází člověka minimálně 14 tisíc let, přičemž jde o největší domestikovanou šelmu vůbec. Ze statistik pak vyplývá, že v České republice jsou chovány zhruba dva miliony čtyřnohých chlupáčů, což je s ohledem na počet našich obyvatel evropský nadprůměr. Zvažujete koupi němé tváře i vy? Pak by vám nemělo uniknout, že pes není jen nejlepším přítelem člověka a zdrojem bezpodmínečné lásky. On je i zprostředkovatelem zdraví a dobré kondice! Jaké odměny vás čekají na konci vodítka?

Úleva od stresu, která funguje na jedničku

Velkému tlaku čelí v dnešní uspěchané a neúprosné době kdekdo. Pokud jste často ve stresu a nevíte si s tím rady, jistou terapií pro vás může být „bafan“. No vážně! americká studie provedená na Buffalské univerzitě totiž prokázala, že jedinci, kteří mají po svém boku štěkajícího domácího mazlíčka, při provádění běžných denních úkonů zažívají mnohem méně stresu. Tedy alespoň oproti těm, co se rozhodně neřadí mezi fanoušky fauny.

Hodně neobvyklý prášek na bolest

Bolest se dá jednoduše rozdělit na dva základní typy. Zatímco ta krátkodobá (akutní) má jakousi ochrannou funkci, neboť platí za určité varování, že něco není v pořádku, dlouhodobá (chronická) jednomu mnohdy znemožňuje normálně fungovat. Že na tuhle svízel platí jen farmaceutické léky? Ale kdepak, zmírnění obtíží může zařídit i nějaký ten „hafík“. Vyplývá to z výzkumu Loyolské univerzity, jež má sídlo v americkém Chicagu. Jeho poznatky sdělují, že pacienti zotavující se po operacích, kteří vlastní „psisko“, trpí menšími bolestmi, proto mají i nižší spotřebu analgetik. Zajímavé, viďte?

Cholesterol v normě? Bez problému

Dle názoru lékařů až polovina tuzemáků čelí zvýšenému cholesterolu. Není těžké uhodnout, co za vznikem tak děsivé prognózy stojí. Češi si prý za ni mohou sami. Konzumují nevhodné potraviny, nepěstují pravidelný pohyb a celkově až příliš posedávají. Se zdravým jídelníčkem vám pes nepomůže, co se ale týče fyzické aktivity, tam už je jeho přítomnost opodstatněná!

Ostatně, jeho venčení a s tím spojené pravidelné procházky mohou hladinu cholesterolu zredukovat, což posílí kondici celého kardiovaskulárního systému. To ale není všechno. Někteří experti jsou toho názoru, že každodenní chůze dokonce úzce souvisí i s dlouhověkostí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat