Prostreno.cz

Bylina nesmrtelnosti a vášně zvaná ženšen

Unikátní jiaogulan je považován za jednu z nejprospěšnějších bylin světa. Zvyšuje odolnost a obranyschopnost organismu a celkově revitalizuje tělo a mysl. Tomuto ženšenu se přitom daří i v květináči. Už patříte mezi jeho fanoušky?

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) je název pětilistého korejského ženšenu. České botanické jméno zní gynostéma pětilistá neboli jižní ženšen. Patří do čeledi tykvovitých, podobně jako třeba hořký meloun. Vědecky se zkoumá necelé půlstoletí.

Nesmrtelnost jako bonus?

V tradiční čínské, ale i japonské, korejské nebo thajské medicíně se používá k celkovému posílení, k detoxikaci, při onemocněních plic a trávicích orgánů. Mezi obsažené látky patří například gypenosidy, svými účinky podobné ginsenosidům, které se nacházejí v pravém ženšenu.

Jiaogulan snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a je významným adaptogenem, což znamená, že udržuje rovnováhu hormonů a imunitního systému. Ne nadarmo se tak považuje za bylinu nesmrtelnosti. (V čínských oblastech, kde se pravidelně pije čaj z této rostliny, žije nejvíce lidí starších 100 let. Zároveň je zde daleko nižší procento úmrtí lidí na rakovinu.) Jste z tohoto ženšenu nadšení? Uvařte si čaj!

Zpracování

Vrchovatou čajovou lžičku sušené bylinky zalijte půl litrem vroucí vody, nechte maximálně tři minuty louhovat a poté sceďte. Buďte připraveni na to, že za hořkostí tohoto čaje stojí vysoký obsah saponinů, které mohou vyvolávat škrábání v krku. Chuť jiaogulanu však lze vylepšit zeleným čajem.

V takovém případě nejprve vroucí vodou zalijte jiaogulan, po 5 až 10 minutách přidejte zelený čaj. Ten stačí luhovat 2 až 3 minuty ve vodě, jejíž teplota již klesla. Mimochodem, v Číně a Japonsku se listy jiaogulanu zalévají dvakrát až třikrát po sobě, jako některé japonské zelené čaje. Druhý výluh se dokonce považuje za silnější.

Zdraví v květináči

Jiaogulan lze pěstovat jako pokojová či popínavá rostlina. Do jisté míry je mrazuvzdorný, nicméně pokud zimuje v chladu, odumírá. Pokud se rozhodnete, že se stane součástí vaší domácnosti, musíte o této rostlině vědět, že se jí daří na slunci a v polostínu, v humózním a vlhkém substrátu. Snadno se množí řízkováním. Vrcholový řízek stačí zapíchnout do lehkého substrátu, který se udržuje mírně vlhký.

Zdroj: www.lifewithherbs.com, www.healthyfood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat