Prostreno.cz

Jak zmírnit bolest svalů a šlach po cvičení jógy

Jóga a její dopad na tělo? Na první dojem se zdá, že toto cvičení je snadné a jemné, jenže pokud patříte k nováčkům, pravděpodobně zažijete svalovou horečku trvající několik hodin i dní. Jak se s ní vypořádat? Tyhle fígle zaberou!

Jóga představuje protahování muskulatury zvláštními způsoby. Při cvičení dochází ke svalovým kontrakcím, na které tělo reaguje rozšiřováním krevních cév. Svaly se tak sice stále více posilují, ovšem bez bolesti to v prvních dnech praxe zkrátka nejde. Naštěstí existuje několik strategií, které můžete ke snížení nepohodlí použít.

Odpočinek

Když spíte, vaše tělo opraví poškozené tkáně, takže odpočinek po cvičení jógy vám pomůže cítit se lépe. Snažte se proto dosáhnout osmi hodin spánku.

Pomalé začátky

Pokud plánujete jógu praktikovat každý den nebo několikrát týdně, může být rozumné odložit další cvičení na později, tedy za dva nebo tři dny. Snažte se vyhnout namáhání svalů a bolesti a místo toho dejte tkáním čas na zotavenou.

Blahodárná voda

Udržujte tělo hydratované. Už vám tohle někdo někdy poradil? Před, během a po cvičení jógy si tak můžete výrazně pomoci. Voda totiž do jisté vody předchází bolestivosti svalů. Funguje to tak, že po jejím příjmu se zvýší objem krve, což usnadní přivádět výživu do buněk a tkání. Tím se lépe odstraní metabolický odpad, který může způsobit onu bolestivost.

Uklidňující koupel

Mnoho jogínů přísahá na účinky epsomské soli, ačkoli její účinek na svalovou bolest není vědecky známý. Tato sůl však prokazatelně obsahuje hořčík, který pomáhá uvolnit svaly vyplavováním kyseliny mléčné. Proto by skutečně mohlo díky koupeli v teplé či horké lázni dojít ke zmírnění svalového napětí. Zkuste to!

Led nebo teplo

Pokud je bolest obtěžující, nebo ovlivňuje vaši schopnost vykonávat každodenní práci, dopřejte si 20 minut času a na postižené oblasti přiložte led, nebo naopak něco horkého (například termofor). Předpokládá se, že vlhké teplo uvolňuje napjaté svaly. Led se zase obvykle doporučuje pro nová zranění. Zvyšuje totiž průtok krve do daných oblasti a léčí tak postiženou tkáň. Někteří lidé se však domnívají, že ledová terapie může bolest naopak zhoršit. Praxe však ukáže. Vždy se vyplatí provést takový malý test. Nejprve použijte led. Pokud i po několika minutách budete cítit bolest, „přepněte“ na teplo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat