Prostreno.cz

Nepořádek doma nám způsobuje stres a úzkosti

Nechce se vám uklízet ani za nic? Být vámi, raději se do toho pustíme i přes veškerý odpor. Nebo snad chcete trpět výčitkami svědomí a čelit nesoustředěnosti, zatímco definitivně ztratíte schopnost odpočívat?

Znáte to, přijdete domů z práce, a to poslední, nač máte náladu, je mytí nádobí nebo praní. A vlastně, zboří se snad svět, když ve dřezu necháte talíře od snídaně a s košem na špinavé prádlo se poperete o víkendu? Svět asi ne, ale vaše psychika zřejmě ano. Tedy alespoň podle odborníků, kteří nechuť k uklízení dávají do souvislosti se zhoršenou psychikou!

Bordelář jako případ pro psychiatra?

„Nepořádek hraje důležitou roli v tom, jak se cítíme ve svých domovech i pracovištích, neboť neuspořádaný prostor v nás zanechává pocity úzkosti, frustrace a beznaděje. Přesto je tento druh chaosu jen zřídkakdy uznáván jako jeden z hlavních spouštěčů stresu a ostatních negativních emocí,“ připouští americká psycholožka a autorka knižních publikací zaměřených na duševní zdraví Sherrie Bourg Carter. Přijde vám to celé nějaké podivné? Podle jmenované expertky má „binec“ horší účinky, než si vůbec umíte představit. Tohle všechno vám prý způsobuje!

Nesoustředěnost i neschopnost odpočinku

Špinavá podlaha, psí chlupy na gauči, kolečka od hrnku kávy na jídelním stole nebo ledabyle poházené časopisy. Nezasvěcený si řekne, že tady je to „jako po výbuchu“. Pro odborníka je takový zmatek důvodem, proč má člověk potíže s koncentrací. Pohled na onu „apokalypsu“ totiž zbytečně odvádí jeho pozornost od věcí, které jsou důležité. Navíc se takhle prý nedá kloudně odpočívat!

Výčitky svědomí, ze kterých nic dobrého nekouká

Další temnou stránkou neuklizené místnosti je to, že jednoho nutí k přemýšlení. Kdekdo prý pociťuje úzkost a strach z neočekávané návštěvy, přičemž si dává za vinu, že si neumí denní harmonogram lépe zorganizovat, aby měl čas vzít vysavač do ruky. Čím déle takto dotyčný uvažuje, tím pochopitelně hůře. Nepořádek prý rovněž zpomaluje produktivitu, přičemž kvůli hledání věcí lidé zbytečně přichází o drahocenné minuty, čímž se stresují o to víc. Tedy alespoň takhle to vidí Sherrie Bourg Carter. A jaký postoj zaujímáte vy?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat