Prostreno.cz

Šestihodinový spánek drasticky ovlivňuje náš vzhled

Už pár dní jste se pořádně nevyspali? Pak se nesmíte divit, že se vám vrásky tvoří raketovou rychlostí a pokožka nějak postrádá jiskru. K tomu, abyste vizuálně pořádně zestárli, prý stačí pouhý týden ponocování!

Nikdo z nás asi nepochybuje o tom, že kvalitní spánek je naprosto klíčový pro fyzické i psychické zdraví. Ostatně, jak bychom také mohli! Vždyť experti neustále opakují, že jeho dlouhodobý nedostatek způsobuje vážné následky, které zahrnují hypertenzi, kardiovaskulární choroby, cukrovku nebo poškození mozkových buněk. Američtí lékaři z Harvardovy univerzity se dokonce netají názorem, že spánková deprivace zvyšuje riziko předčasného úmrtí o 15 %. Otázka tedy zní, kolik hodin v peřinách obvykle trávíte právě vy?

Postel jako elixír krásy? Přesně tak!

Tak samozřejmě, pravidlo „osmičky“ zná určitě každý. Nicméně k srdci si ho bere jenom málokdo! I vy si říkáte, že se snad svět nezboří, když místo doporučovaných osmi hodin zalehnete jenom na šest? Jde přece jen o nějakých 120 minut, tak co se může stát? Možná tomu nebudete věřit, ale je toho dost. Tedy zejména pokud jde o vaši vizáž, kterou se snažíte pěstovat všemi dostupnými zkrášlovacími prostředky.

Bdělost jako úhlavní nepřítel zrcadla

Hodně zajímavá studie uskutečněná londýnskou klinikou zaměřenou na poruchy spánku (The London Sleep Centre) přináší šokující fakta. Místní vědci do svého průzkumu zahrnuli celkem 11 tisíc účastníků rozdělených do několika skupin, přičemž sledovali jejich „šlofíkové“ návyky. Souběžně fotografovali tváře náhodně vybraných respondentů a pořízené snímky podrobili důkladnému zkoumání. Co se na základě toho zjistilo?

Jste vzhůru? Pak je drahá kosmetika zbytečná

Finální analýza jednoznačně prokázala, že šestihodinová dřímota ovlivňuje vzhled tím nejhorším možným způsobem. Pokožka chronických nespavců byla bledá, unavená, postrádala jiskru a vykazovala rychlejší stárnutí i tvorbu vrásek. Tedy alespoň v porovnání s jedinci, kteří v posteli trávili o poznání více času. Experti dokonce došli k názoru, že hluboké rýhy se na kůži začínají tvořit už po sedmi dnech, kdy člověk „pyžamový relax“ začne zanedbávat. A to je zásadní informace, která možná zafunguje jako „motivační táhlo“ k úpravě dosavadního harmonogramu většiny lidí. Přidáte se k nim i vy?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat