Prostreno.cz

Alkohol při užívání antibiotik. Ano, či ne?

Možná už jste to také slyšeli. Při užívání antibiotik byste neměli pít alkohol. Co je na tom pravdy?

Někdy se tomu zkrátka nelze vyhnout, ať děláte, co děláte. Předepsal vám lékař antibiotika a vy řešíte, zda si „na ně“ večer můžete dopřát skleničku vína nebo pivo? Tohle jsou fakta. Zatímco alkohol pravděpodobně nezmění skutečné účinky většiny antibakteriálních léků, může snížit vaši celkovou energii a zároveň zpozdit zotavení. Z těchto důvodů je nejlepší minimalizovat pití, dokud nedokončíte předepsaný průběh antibiotické léčby. Ostatně, pokud ATB užíváte, měli byste vzít v úvahu následující věci.

Odvrácená strana léčby

Antibiotika sice zabíjejí škodlivé bakterie, které způsobují onemocnění, ale také ničí užitečnou flóru ve vašem střevě, čímž mohou podpořit vývoj rezistentních organismů. Chcete-li obnovit užitečné organismy, zvyšte podíl fermentovaných potravin. Mezi ty nejlepší přitom patří, kefír, kombucha, kyselé zelí, nakládané okurky, miso (sójová pasta), tempeh (uvařené sójové boby) či kimchi, což je pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny a dalších ingrediencí.

Živé bakterie ve zbrani

Pro dodatečnou a často nezbytnou podporu během antibiotických kúr užívejte doplňková probiotika – sušené nebo kapalné kultury živých bakterií, které podporují trávení a udržují střevní zdraví. Hledejte produkty, které obsahují Bacillus coagulans (BC-30) nebo Lactobacillus GG.

Pomoc z přírody

Spolupracujte s lékařem, ovšem nedávejte mu bezmeznou moc. Většina infekcí horních cest dýchacích, bronchiálních a ušní infekce mnohdy antibiotika nevyžadují. Lidoví léčitelé se proto shodují, že je vhodné dávat svému imunitnímu systému příležitost bojovat proti nemoci a ATB brát pouze v situacích, které to skutečně vyžadují. Řeč je v tomto případě o bakteriálních infekcích v životně důležitých orgánech.

Sluší se také říct, že mezi uznávaná přírodní antibiotika patří cibule, česnek, křen, zázvor, rakytník, tea tree olej, med či léčivé houby, jako je reishi či shiitake (houževnatec). Z bylinek je to například tymián, rozmarýn, estragon, mateřídouška, bazalka, šalvěj, oregano či saturejka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat