Prostreno.cz

Spánek na levém boku prodlužuje věk

Většina lidí dává pocitově přednost spánku spíše na levém boku nežli na pravém, a to je jedině dobře. Vědci již celou řadu let zkoumají vliv polohy ve spánku na lidský organismus a podle všeho to vypadá, že ti, co běžně usínají na levém boku se mohou dožít vyššího věku. Jak je to možné? Co všechno se odehrává v našem těle, když usneme na levé straně?

Pokud i vy patříte mezi takzvané „levospáče“ takto prospíváte svému zdraví.

Dostatek kyslíku

Je známo, že ležení na levé straně přispívá k optimální práci plic. Napomáhá plicím využít naplno jejich kapacitu, a ty tak mohou přijmout větší množství kyslíku. Kyslík, stejně jako během dne, je potřeba k okysličení veškerých orgánů v těle a ty se tak mohou přes noc dobře zregenerovat na další namáhavý den (1).

Podpora lymfatického systému

Několik výzkumů prokázalo, že spánek na levé straně je také dobrý pro funkci lymfatického systému. Tato poloha optimalizuje průtok krve lymfatickým systémem, a tak zlepšuje celý lymfatický proces během spánku (1).

Krevní oběh

Jak již bylo řečeno výše, spánek na levém boku podporuje proudění krve a zlepšuje tak celý krevní oběh. Funkční krevní oběh je důležitý jak pro okysličování, tak k distribuci důležitých látek po celém těle. Dostatečné pumpování krve během spánku může také předcházet vážným kardiovaskulárním chorobám (1, 2).

Podporuje metabolismus

Pokud je hladina kyslíku během noci optimální, může i během spánku pracovat váš metabolismus na plné obrátky. A to vede k lepší přeměně energie z přijatých potravin, a hlavně lepší absorpci živin (1, 2).

Přirozená detoxikace

Dobrý lymfatický systém je základem pro přirozenou detoxikaci našeho těla. Díky tomu zvládne naše tělo během spánku odstranit z těla všechny přebytečné toxiny (2).

Podpora trávení

Podle všeho spánek na levém boku je také příznivý pro naše střeva. Tato poloha podporuje peristaltické pohyby, a to přispívá k celkovému zlepšení trávení (2).

Pro dobrou náladu

Okysličení během spánku potřebuje i náš mozek, ačkoli odpočívá, stále v něm probíhá celá řada procesů. Kvalitní okysličení během spánku může přispět k tomu, že ráno se budete cítit svěží s čistou myslí a plni nových nápadů a inspirace. Zkrátka váš mozek může hned po probuzení nastartovat zase na plné obrátky (1, 2).

Nepoznáte nespavost

Podle odborníků, pokud spíte na levém boku ani nemůžete vědět, co je to nespavost. V této pozici se tělo nejlépe uvolní, dochází k dostatečnému prokrvení, okysličení, a tak svému tělu dopřejete několik hodin kvalitního spánku (2).

Zdroj: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s11325-011-0547-4, (2) www.journals.lww.com/jcge/Abstract/2015/09000/A_Novel_Sleep_Positioning_Device_Reduces.7.aspx





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat