Prostreno.cz

Čaje úspěšně bojující proti bolestem hlavy

Čaj na bolest hlavy? Ale ano! Jedná se o velmi běžnou praktiku, kterou vyznávají lidé po celém světě. Které nejlepší nápoje působí proti konkrétním příznakům? Zachrání vás levandule nebo heřmánek!

Bolest hlavy je obecný termín, který popisuje jakoukoli bolest v hlavě, dutinách a krku, což může být způsobeno širokou škálou věcí, od běžné svalové deformace k dehydrataci a reakci na rekreační drogy. Téměř všichni aspoň jednou v životě tento stav zažili, závažnost a frekvence bolesti se však mezi jednotlivci značně liší. Zatímco přetrvávající a silná bolest hlavy nebo migréna vyžaduje lékařskou péči, běžné neduhy lze snadno uvolnit čajem. Jakým? Na výběr máte hned z několika možností.

Skořicový čaj

Díky své aktivní složce cinnamaldehyd a řadě dalších antioxidantů a protizánětlivých sloučenin je tento bylinný čaj velmi účinný při snižování krevního tlaku a rychlému zmírnění napětí bolesti hlavy. Množství manganu a železa, které se v něm také nachází, bylo také spojeno se zlepšením stavu (1).

Heřmánkový čaj

Existuje mnoho sloučenin v heřmánkovém čaji, které pomáhají snížit nepohodlí a bolesti hlavy, a to včetně antioxidantů a protizánětlivých sloučenin. Je to také sedativní čaj, takže zmírňuje stresové hormony nebo napětí (1).

Bazalkový čaj

Stačí přidat 4–5 bazalkových lístků do hrnce s vařící vodou a nechat několik minut louhovat. Výsledkem je silný a aromatický bazalkový čaj. Je známo, že tato bylinka léčí bolesti hlavy, a to díky své protizánětlivé kapacitě. V podstatě tak zmírňuje tlak v malých krevních cévách. Chuť bazalky je však pro některé nepříjemná, takže se do čaje přidává med (1).

Zelený čaj

Katechiny a jiné fenolické sloučeniny. Tak přesně s tímhle arzenálem může zelený čaj regulovat hladiny hormonů, snížit stres, zmírnit záněty a vyvolat spánek, tedy zkrotit některé z nejhorších příznaků bolestí hlavy (1).

Levandulový čaj

Levandule je jedna z nejvšestrannějších a nejúčinnějších přírodních bylin a zároveň vynikající lék při diskomfortu tohoto typu (1).

Citronový čaj

Antioxidanty nalezené v citronovém čaji, stejně jako kyselina citronová, jsou známy tím, že rychle uklidňují napětí mysli a těla. Plátek citronu vložte do hrnečku teplé vody a nechte 3-4 minuty louhovat. Bolest hlavy odezní (1).

Zázvorový čaj

Chemická sloučenina gingerol, tedy výkonná účinná látka v zázvorovém čaji, má v těle široké působení, ale pokud jde o bolesti hlavy, je schopna oživit dutiny, podporovat zdravý oběh a optimalizovat imunitní odpovědí (1).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655397/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat