Prostreno.cz

Jarní splíny. Vyzrajte na ně těmito potravinami

Cítíte se „pod psa“? V tom případě je nejvyšší čas vyrazit do obchodu pro vajíčka, luštěniny, rajčata a tučné ryby. Tenhle doping působí proti chmurným myšlenkám a okamžitě nakopne produkci šťastného hormonu serotoninu!

Venku je krásně, slunce svítí ostošest a všichni okolo doslova srší optimismem. Vy se však potácíte jako tělo bez duše, v hlavě se vám usadily splíny a postrádáte energii. Máte snad jarní „depku“ kříženou s únavou? Možná. Každopádně je třeba okamžitě jednat! V tuto chvíli uděláte nejlépe, když si dáte něco k jídlu. A konktrétně tyto potraviny vaší psychice udělají dobře!

Vajíčka si dopřejte nejen po ránu

Je pravdou, že pěknou řádku let se o „dárečcích z kurníku“ povídalo, že kvůli obsahu cholesterolu jsou zdraví škodlivé. To už ale neplatí, neboť teď je experti doporučují s tím, že poskytují prevenci před rakovinou, předchází šerosleposti a zpomalují stárnutí. To ještě není všechno, jelikož pod jejich skořápkou se ukrývá i poctivá dávka zinku. Závěry studie publikované v magazínu Frontiers in Pharmacology sdělují, že nízká hladina zmíněného minerálu úzce souvisí s depresivními náladami. Připravíte si tedy vajíčka naměkko, natvrdo, nebo snad ta ztracená?

Zanevřeli jste na luštěniny? Chyba

Odborníci se netají názorem, že luštěniny stále spadají do kategorie nejzatracovanějších potravin. Jak jste na tom s jejich konzumací? Ptáme se proto, že platí za zásobárnu vlákniny, proto trávicí funkce ovlivňují tím nejpříznivějším způsobem. Zároveň z nich ale „natankujete“ požehnané množství vitaminů skupiny B. Co je vám to platné? Uvedené živiny jsou ve vědeckých kruzích známé tím, že tlumí úzkostné stavy, zatímco podporují „výrobu“ hormonu serotoninu, který je spojován s pocity štěstí a radosti. O důvod víc, proč si na nákupní seznam připsat fazole, hrách, čočku nebo cizrnu…

Rajče jako šťavnaté antidepresivum

Rajská jablíčka jsou vychvalována hlavně díky jejich barvivu lykopenu, což je silný antioxidant, jež se dává do souvislosti s prevencí rakoviny. Jenže pozor, tím seznam jeho schopností teprve začíná. Unikátní rostlinný pigment zpomaluje stárnutí a detoxikuje. Nejen tělo od škodlivých látek, ale také hlavu od ponurých myšlenek! Lékaři na základě několika studií prokázali, že lykopen se dokáže vypořádat s tísní „jako nic“.

Tučné ryby jako chutná vzpruha

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, jsou bohatou zásobárnou omega-3 mastných kyselin s protizánětlivým účinkem. A to je právě ono! Závěry výzkumu, které publikoval časopis American Journal of Clinical Nutrition, informují o tom, že právě tyto kyseliny hrají klíčovou roli v mentálním zdraví a dobrém psychickém rozpoložení. Stejně spolehlivě ovšem regulují škodlivý cholesterol a zlepšují kondici kardiovaskulárního systému, přičemž urychlují úbytek tělesné hmotnosti. Vydáte se „na lov“ mořských živočichů do nejbližšího obchodu?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat