Prostreno.cz

Činnosti, kterými dostanete svůj mozek do kondice

Nemůžete se soustředit a zapomínáte důležité informace, přičemž se vám kreativita obloukem vyhýbá? O důvod víc, proč si doběhnout do knihovny pro něco ke čtení. Ovšem i jistá technika na zmírnění stresu pozitivně ovlivní vaši duševní kondici!

Máte pocit, že váš mozek nepracuje na 100 %? Ať už čelíte zhoršené paměti, neschopnosti koncentrace nebo pomalému zpracovávání informací, můžete to napravit. Je to dokonce snazší, než si asi myslíte! Jaké činnosti jsou k tomu jako stvořené?

Meditace. Ta vážně svede divy

Slovo meditace pochází z latinského „meditatio“, což znamená rozjímání. Je to velice oblíbená a účinná zbraň na snížení stresových hormonů, které mají negativní dopad na mozek a jeho fungování obecně. Mnoho lidí má tuto praktiku spojenou s náboženstvím, ovšem provádět ji může každý, a to bez rozdílu věku, pohlaví i vyznání. Nutno dodat, že meditace bývá odborníky spojována i s regulací krevního tlaku, omezenou pravděpodobností srdečních chorob nebo silnější imunitou.

Vezměte za vděk knihou

Nic neprospěje hlavě tolik jako tištěné slovo. Tedy alespoň takový názor zastává psychiatr Pietro Pietrini , který působí jako ředitel vysoké školy IMT v italské Lucce.

„Čtení přímo ovlivňuje takzvanou bazální mozkovou aktivitu. Avšak podle toho, co dotyčná osoba čte, se aktivují pouze určité části mozku. Například úryvky, kde jsou popisováni lidé a myšlenky, stimulují střední prefrontální mozkovou kůru, která je místem vyšších poznávacích funkcí, jako je schopnost abstraktního myšlení nebo uvažování. Příběhy s více fyzikálním obsahem aktivují pro změnu spánkový lalok, jež obsahuje struktury důležité pro paměť, vnímání a učení,“ vysvětluje specialista. Takže dnes to cestou domů vezmete přes knihovnu? Dobře děláte!

Běh, ten má mnoho pozitiv

Jak jste na tom s pravidelnou fyzickou aktivitou? Ptáme se proto, že možné řešení vašeho problému představuje běh. Závěry nedávné americké studie, jež byly zveřejněny v magazínu Journal of Psychiatry & Neuroscience, naznačují, že tato disciplína přináší celou řadu výhod pro lidskou psychiku. Jmenovitě se jedná o rychlejší uvažování, delší uchovávání informací, snížené riziko duševních poruch a lepší náladu. Dobré je, že k čerpání jmenovaných účinků nemusíte lámat světové rekordy v rychlosti, vystačíte si i s pomalejším klusem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat