Prostreno.cz

Jak se ajurvéda dívá na pískavici řecké seno

Chutná v salátech, ale doladí i masitá jídla. Zároveň léčí bolest v krku a usnadňuje odkašlávání. Co dalšího o pískavici řeckém seně vědí tradiční ajurvédští lékaři? V mnoha směrech bude užitečná i vám!

Ve starověkém Egyptě používali pískavici řecké seno na popáleniny. Semena této rostliny se také nacházejí v hrobkách, například v té, která patřila faraonovi Tutanchamonovi. Egypťané si evidentně pískavici, jenž se dnes pěstuje po celém světě, oblíbili. Uvedená rostlina je však populární i v Indii a tamním lékařství nazvaném ajurvéda. Jak toto vědění nahlíží na jednu z nejstarších kulturních plodin?

Pískavice obsahuje řadu užitečných živin, včetně železa, hořčíku, manganu a mědi, stejně jako vitaminu B6, bílkoviny a vlákniny. Pochlubit se může také antioxidanty, silnými fytonutrienty, a to včetně cholinu. Většina zdravotních přínosů pískavice plyne z přítomností saponinů a vlákniny.

Podporuje kojení

Tradiční ajurvédští lékaři předepisují pískavici kojícím matkám. Jejich empatie a doporučení je potvrzené i vědou. Studie, kterou uveřejnil odborný časopis Journal of Alternative and Complementary Medicine, naznačila, že popíjení čaje z pískavice skutečně podporuje laktaci. Navíc obsah hořčíku a vitaminů zlepšuje samotnou kvalitu mléka.

Redukuje menstruační potíže

Řecké seno je považováno za silnou látku, která usnadňuje proces menstruace a zmírňuje příznaky s ní související. Máte-li bolesti, zařaďte pískavici do svého jídelníčku. Hodit se bude i v pozdějším věku, tedy s nástupem menopauzy. Řecké seno obsahuje chemikálie estrogenní isoflavony, jenž pozitivně ovlivňují průběh tohoto období.

Snižuje hladinu cholesterolu

Výzkum publikovaný v časopise British Journal of Nutrition ukazuje, že spotřeba pískavice snižuje hladinu špatného cholesterolu, což může zabránit různým stavům, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice. Zároveň eliminuje kardiovaskulární rizika. Semena jsou totiž plná galaktomananu, což je typ přirozené rozpustné vlákniny, jenž pomáhá předcházet srdečním onemocněním.

Zmírňuje zácpu

Ajurvéda si pískavici cení i pro laxativní účinek. Pokud máte problémy se zácpou, nebo trpíte na menší poruchy trávení, je pro vás řecké seno to pravé.

Léčí problémy s ledvinami i kašel

Tradiční čínská medicína doporučuje použití pískavice pacientům trpícím různými ledvinovými stavy. A co víc, snižuje bolest v krku a podporuje odkašlávání. Stačí si připravit macerát z jedné lžičky roztlučených semen, které se nechají macerovat 3 hodiny ve studené vodě. Poté se přivedou k varu, odstaví a scedí. Tato medicína se užívá 2–3x denně.

Využití v kuchyni

Je vhodné pískavici předem nasucho opražit, protože se tím zmírní její nahořklá chuť. Koření se jí masitá i zeleninová jídla, po namočení ji lze využít i jako luštěninu, nebo naklíčenou do salátů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat