Prostreno.cz

Alergie na penicilin: Takhle poznáte, že ji máte

I když už je chřipková epidemie za námi, stále se najdou tací, kteří stonají. Patříte k nim? A dostali jste penicilin? Takhle poznáte, jestli na něj máte alergii!

Užívání antibiotik má svá rizika. Většina lidí si například myslí, že jsou alergičtí na penicilin, o kterém se říká, že má velký alergenní potenciál. Opak je však pravdou. Nový lékařský posudek naznačuje, že zhruba 95 procent těch, kteří si myslí, že s penicilinem mají problém, se mýlí.

Alergie na celý život?

Výzkum vedený výzkumnými pracovníky z bostonské nemocnice Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School dospěl k závěru, že většina lidí s údajnými alergiemi na penicilin jej může bezpečně tolerovat společně s příbuznými antibiotiky. Vědci také dospěli k závěru, že když už se u někoho alergie na penicilin skutečně objeví, má tendenci v průběhu času klesat. Po deseti letech od diagnózy ji osm osob z deseti již nemá.

Důvodem, proč se tolik lidí domnívá, že penicilin není jejich parketa, může být domněnka z dětství. Po léčbě antibiotiky se často dostavovaly bolesti hlavy, nevolnost nebo průjem. Často se však právě tyhle stavy mylně zaměňují za alergickou reakci. V případě, že se však při užívání penicilinu objeví svědění bez vyrážky, zarudnutí kůže nebo kopřivka, je to jiná písnička.

Zhoršené dýchání či vyrážky? Problém!

Ještě hůř na tom jsou pacienti, u kterých došlo k opakovaným reakcím na penicilin. Řeč je v tomto případě o anafylaxi (těžká, potencionálně život ohrožující reakce, která narušuje dýchání). Chcete-li i vy zjistit, zda vám skutečně penicilin nedělá dobře, požádejte svého lékaře o kožní test.

Ten se doporučuje se, pokud máte v anamnéze výskyt kopřivky, vyrážky, otoku nebo dušnosti v reakci na penicilin. Test zahrnuje vpich do kůže jehlou obsahující malé množství tekutiny obsahující toto antibiotikum.

Když se napoprvé nic neděje, přidá se další injekce s větším množstvím. Nevede-li to k žádné reakci, jste z obliga. Můžete také dostat perorální dávku penicilinu, abyste pod lékařským dohledem potvrdili, jak to s tou alergií máte. Mimochodem, den, kdy byl penicilin poprvé objeven, připadá na 28. září 1928. Letos tak tento lék oslaví 91. „narozeniny“.





Celkem 1 komentářů

Žaneta Gorolova
16.06.2021
Ano

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat