Prostreno.cz

Čemeřice černá je sněhová růže působící jako elixír mládí

Vykvetla vám na zahrádce v této době něžná jedovatá kráska? V období, kdy ostatní rostliny mají svůj čas zimního spánku, rozvíjí své nádherné květy královna zimních zahrádek, pravá sněhová růže – čemeřice černá.

Své jméno získala podle barvy kořenů a také od staroslovanského slova čemer, které znamenalo jed. Vykvétá během zimy nebo začátkem jara, v našich podmínkách většinou v únoru. Jemně vonící kvítka, často vykukující přímo ze sněhu, jsou složena z pěti korunních lístků bílé, nazelenalé až narůžovělé barvy se spoustou žlutých tyčinek. Od ostatních raně kvetoucích rostlin ji poznáme na první pohled podle velikosti. Dosahuje výšky až 30 cm a má podstatně větší květy. Je velmi dekorativní s tmavě zelenými kožovitými listy, většinou stále zelenými nebo lesklými.

Dekorativní krása

Čemeřice pochází z východní Asie a jižní Evropy. Planě roste ve vyšších horských kamenitých půdách, bohatých na humus a vápník. Volně se vyskytuje v podhorských oblastech v okolí smíšených lesů i na Slovensku. U nás se pěstuje pouze v zahradách.

Čemeřice černá není jediná svého druhu. Ze všech čemeřic však rozkvétá nejdříve a plným právem patří k nejkrásnějším. V zahradnické kultuře se můžeme setkat i s dalšími vynikajícími odrůdami, například Praecox s velkými bílými květy přecházejícími do růžova nebo Van Keesen s ještě většími čistě bílými květy. Zajímavým druhem je čemeřice smrdutá. Dorůstá až do výšky 50 cm a má menší, zvonkové, zelené květy, které zdobí rostlinu od února až do března. Příbuzných rostlin rodu Helleborus se vyskytuje přibližně na 45 druhů.

Pěstování

Všechny čemeřice patří k vděčným trvalkám. Zvlášť dobře vynikají ve volných skupinách jako součást předjarní květeny zahrádek. Vysazují se do skalek i okrasných záhonů. Vyžadují propustnou kyprou půdu s dostatkem humusu a vápníku. Silné rostliny bohatě kvetou po celé zimní období a také v předjaří. V létě je pro ně vhodné zastíněné stanoviště. Množí se dělením silnějších trsů, které je neúspěšnější právě teď na jaře. Také lze množit ze semen, které je třeba nechat nejprve dozrát a potom ihned vyset do půdy. Tento způsob je však velmi pomalý, neboť rostlina ze semen vykvete teprve po čtvrtém roce.

Účinky

Neobvyklá doba kvetení přisuzovala této rostlině již od dávných dob kouzelnou i léčivou moc. Lidé věřili, že kořen čemeřice chrání před nemocemi a tomu, kdo jej nosí stále u sebe, zajistí věčné mládí. Prudký jed může současně sloužit jako lék. Ve starých herbářích lze nalézt doporučení k užití prášku z kořene, a to v maličkém množství a pro zvířata, která potřebují zbavit střevních parazitů. V lidovém léčitelství je čemeřice populární jako šňupavý prášek proti trudomyslnosti a pomatenosti.

Ochrana

V některých zemích Evropy patří čemeřice černá mezi chráněné rostliny. Platí to hlavně v Německu, Rakousku a také v Rusku. U nás se chápe jako zahradní dekorativní rostlina, kterou lze koupit v zahradnictvích.





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat