Prostreno.cz

Nezdravý jídelníček snižuji kondici paměti

Informace, která nepotěší. Pouhé čtyři dny na stravě s vysokým obsahem tuku, cukru a soli bohatě stačí k tomu, aby se narušilo zpracovávání paměti v mozku.

Mozek je centrálním velitelem celého těla, který pro své optimální fungování potřebuje stálý přísun živin, antioxidantů a prospěšných tuků. Není náhoda, že potraviny jako tučné ryby, ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ořechy a různé druhy semínek prokazatelně podporují jeho činnost i funkce, a to včetně paměti (1). Co všechno se může stát, když ho budeme zásobovat méně zdravými volbami?

Dobré na chuť, špatné pro všechno ostatní

Mražené polotovary, instantní rychlovky nabité chemickými konzervanty, uzeniny a smažené potraviny plné tuku, přesolené výrobky, sladkosti překypující cukrem – to opravdu není pro tělo ani hlavu žádné terno. Jak moc tahle strava škodí, odhalila nová americká studie (2) Lékařské fakulty Univerzity Severní Karolíny. Při čtení jejích závěrů leckomu asi zaskočí.

Čtyři dny úplně stačí

Získané poznatky totiž sdělují, že konzumace výše zmíněných potravinových produktů může speciální skupinu mozkových buněk zvanou CCK interneurony přivést do stavu hyperaktivního přetížení. Tato hyperaktivita pak narušuje zpracování nových vzpomínek v hipokampu mozku - oblasti pro paměť naprosto klíčové. Odborný tým pro účely studie nechal zvířecí subjekty jíst stravu s vysokým obsahem všech nezdravých složek, tolik připomínající naši západní stravu. Za nějaké čtyři dny, a to ještě předtím, než se u hlodavců mohla projevit nadváha, si vědci všimli, že jejich interneurony vykazují abnormální činnost.

Místo mlsání raději půst

„Věděli jsme, že jídelníček je pro stav mozku zásadním faktorem. Rozhodně jsme ale nečekali, že na nezdravé jídlo budou jeho buňky reagovat tak rychle a dojde k natolik velkému zhoršení paměti,“ připouští profesorka farmakologie a hlavní autorka studie Juan Song (3). Dobrou zprávou je, že tyto negativní účinky naštěstí nejsou nevratné. Kromě vyčlenění zpracovaných potravin z jídelníčku je podstatně zmírňuje i přerušovaný půst, který aktivitu interneuronů CCK opět normalizuje.

Zdroje: (1) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/29933935.2024.2439490, (2) https://news.unchealthcare.org/2025/09/eating-junk-food-increases-risk-of-cognitive-decline-study-shows/, (3) https://nypost.com/2025/09/15/health/this-diet-could-be-messing-with-your-memory-even-after-just-days/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba