Prostreno.cz

Léčivé bylinky vhodné do zahrádky

Jste příznivcem přírodních medikamentů? Pak si rozhodně vypěstujte mátu, která čistí krev a uvolňuje křeče. Hodit by se vám mohla i bazalka bojující proti zánětům, nebo šalvěj. Ta zase posiluje kosti a osvěžuje dech!

Počasí se konečně umoudřilo, což znamená, že všichni fanoušci zahradničení mají pohotovost i plné ruce práce. Co vy? Stále nemáte úplně jasno v tom, jaké rostliny si letos vysadíte? Hned několik žhavých kandidátů bychom pro vás měli. Tyto přírodní poklady se mohou sázet i v dubnu, takže máte nejvyšší čas!

Máta peprná, něco na trávení

V dobách dávno minulých se věřilo, že věnec z mátových listů pomáhal učencům v soustředění. Větrová bylinka byla rovněž vnímána jako prostředek zabraňující menstruaci, přičemž měla pověst repelentu i afrodiziaka. Ovšem i moderní věda v ní vidí pozitiva! Dle názoru odborníků svěží životabudič podporuje trávení, urychluje látkovou výměnu a čistí krev. Také působí dezinfekčně, uvolňuje křeče a potlačuje migrénu, zatímco příznivě ovlivňuje nervový systém. Nelze nezmínit, že zároveň tlumí napětí svalstva.

Bazalka pravá, doping pro lepší náladu

Vysadíte-li si bazalku, budete mít po ruce všestranného přítele do nepohody. Oblíbená léčivka obsahuje celou řadu antioxidantů i prospěšných živin, čímž bojuje proti zánětům. Zelený „medikament“, jenž byl v minulosti doslova uctíván především Římany, „dohlíží“ na funkci ledvin, uklidňuje vyšponované nervy a navozuje dobrou náladu. K duhu vám ovšem přijde i při spánkových potížích nebo nemoci – vykazuje totiž mírné antibiotické účinky.

Šalvěj jako řešení šedin i oteklých dásní

Toto lahodné ochucovadlo si báječně rozumí s vepřovým či telecím masem. Jenže pozor, nejen při vaření vám rostlina typické vůně přijde vhod! Uleví totiž od bolesti v krku a zlepší obranyschopnost organismu. Nelze jí odepřít ani to, že zatočí se zápachem z úst a poskytne hojivý dotek oteklým dásním. Aby toho nebylo málo, šalvěj skvěle zabírá i na šediny! Stačí si jejím odvarem oplachovat vlasy po každém mytí.

Rozmarýn vás zbaví bolesti hlavy

I rozmarýn dokáže velké věci, proč ho tedy „neubytovat“ na své zahrádce? Poznatky poslední britské studie provedené na Northumbrijské univerzitě sdělují, že zlepšuje paměť o celých 15 %. A to nelze nechat jen tak povšimnutí! Pověstný je i tím, že léčí bolesti hlavy, tlumí příznaky revmatoidní artritidy a přispívá k normalizaci krevního tlaku. Málokdo tuší, že rovněž dokáže zatnout tipec nespavosti.

Zdroj: www.eatthis.com, www.housekeeping.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat