Prostreno.cz

Ředkvičky se hodí i během těhotenství

Ředkvička, kořenová zelenina pocházející z Japonska, je plná hořčičných olejů, které jí dodávají onu typickou, štiplavou chuť. A právě té se nastávající maminky dost bojí. Je v těhotenství vhodné ředkvičku jíst?

Není žádným tajemstvím, že během těhotenství tělo vyžaduje více kalorií než dříve. A i opatrnosti není dost. Nedoporučují se například syrové ryby či plísňové sýry. Ovoce a zelenina je však žádaná. Platí to i v případě ředkviček?

Nutriční profil

Ředkvičky jsou významným zdrojem draslíku, železa, vápníku, vlákniny, vitaminu C nebo například kyseliny listové. Právě „listovka“ pomáhá zajistit, aby se dítě narodilo bez vrozených vad. Vápník je zase užitečný při budování zubů, kostí a svalů dítěte. Někteří experti na výživu však varují, že je důležité před konzumací ředkviček respektovat určitá pravidla.

Jak jíst ředkvičky?

Jakmile ředkvičky donesete z obchodu, omyjte je vlažnou vodou a odstraňte všechny nečistoty. Pokud chcete získat jistotu, že je všechno v pořádku, ředkvičky na chvíli dejte do páry, nebo je krátce povařte (teplo zabije případné bakterie a parazity). I když to zní trochu bizarně, v těhotenství je imunitní systém namáhán a nepracuje správně. Proto se někteří odborníci přiklánějí k názoru, že syrová zelenina představuje určité riziko, které vzniká již při pěstování. Ředkvička roste v půdě. Ta, pokud je kontaminovaná, může způsobit salmonelu nebo toxoplazmózu.

Rizika, kterým se lze vyhnout

Toxoplazmózou se přitom rozumí parazitární onemocnění člověka a zvířat, které způsobuje prvok Toxoplasma gondii. Infekce sice probíhá u většiny lidí bez klinických příznaků, je však nebezpečná pro plody matek v prvním a druhém trimestru gravidity. Minimálně důkladné omytí ředkviček vodou tak představuje nezbytný základ. Pak už je tato zelenina připravená do polévek nebo salátů. Ředkvičky se také dají restovat a použít do nějaké z omáček. Co se týče syrových listů, tak ty jsou v těhotenství také nebezpečné. Opět platí, že proud vody riziko nákazy snižuje. Takže, co takhle zkusit třeba ředkvičkovou polévku?

V hrnci rozpusťte máslo, vsypte do něj cibuli, po chvíli přidejte jemně pokrájené ředkvičky a vše nechte na mírném ohni zesklovatět a změknout. Následně přidejte omyté a okapané ředkvičkové listy a nechte zhruba čtyři minuty zavadnout. Po této době vhoďte ještě tři brambory, celé to zalijte horkým vývarem a vařte doměkka. V závěru hrnec odstavte, polévku rozmixujte, přeceďte přes jemné síto a dle libosti zjemněte smetanou.

Zdroj: www.wikiedia.org, www.pregnancy.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat