Prostreno.cz

Fit i po padesátce

Že když člověk dospěje do určitého věku, má povoleno lenošit, jíst tučná jídla a holdovat alkoholu? Tak to ani omylem! Jestli nechcete riskovat problémy se srdcem, měli byste každý den vyrazit na procházku a upravit jídelníček. A proč mít stále po ruce opalovací krém?

Že páté desetiletí je důvodem k tomu, aby se člověk začal zanedbávat? Právě naopak! Odborníci zastávají názor, že právě v tomhle existenčním období je třeba upravit svůj životní styl, aby se co nejvíce snížilo riziko kardiovaskulárních i psychických obtíží. Na co by tedy měl myslet každý padesátník – pro vlastní dobro?

Pohyb jako alfa i omega zdraví

Není žádnou novinkou, že lidé tíhnou k lenivosti, což se samozřejmě neobejde bez následků. Nebuďte další, koho „dožene“ nadváha, bolavé klouby i trudomyslnost! Možná pro vás bude skutečnou výzvou najít motivaci k fyzické aktivitě, ale věřte, že se vám to mnohonásobně vrátí. Experti prostřednictvím několika studií poukázali na to, že i půlhodinka obyčejné chůze denně zredukuje cholesterol a posílí kosti, zatímco významně přispěje k budování svalové hmoty, spalování kalorií i prevenci duševních poruch.

„Je alarmující, že v dnešní době méně než polovina starších dospělých vyznává aktivní životní styl. Pravidelný pohyb má přitom mnohem lepší vliv na celkové zdraví než jakákoli lékařská péče. Nepoužívejte tedy věk jako omluvu k tomu, že nemůžete sportovat,“ radí americký lékař Braden Kuo, který působí v bostonské nemocnici Massachusetts General Hospital.

Výživa. Na té prostě záleží

A teď ruku na srdce. Jaký je váš standardní jídelníček? Pochopitelně i na ten se klade nemalý důraz. Výše jmenovaný odborník upozorňuje na to, že strava, která se nese ve znamení přebytku cukrů, tuků, toxinů, kofeinu a alkoholu, funguje jako „stresor“ organismu. Výsledkem je pak ohrožená kondice kardiovaskulárního systému, stejně jako zvýšená pravděpodobnost rozvoje cukrovky a rakoviny. Zkusíte se v tomhle směru trochu polepšit? Když budete dbát o příjem vitaminů a minerálů, tělo se vám odvděčí. Proto si domů noste z obchodu častěji ovoce a zeleninu, obiloviny, ryby i mléčné výrobky.

Pečujte o svou pleť. Krémem na opalování

Když už jste začali pracovat na zlepšení kondice, co takhle udělat i něco pro svůj vzhled? Pokud s ním budete spokojení, pocity celkové spokojenosti na sebe nenechají dlouho čekat. Jestli si ale myslíte, že vám teď budeme doporučovat drahou kosmetiku zpomalující tvorbu vrásek, jste na omylu. Rada nad zlato zní – používejte zodpovědně opalovací krém, a to celoročně. Nejčastější příčinou téměř všech projevů stárnutí je ultrafialové záření. To na vás negativně působí i ve chvílích, kdy je slunce pod mrakem.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com, www.verywellmind.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat