Prostreno.cz

Jeden hamburger s tělem pěkně zatočí

Rakovina, astma, ledvinové kameny, arteriální hypertenze, osteoporóza a cukrovka. Co mají tyto závažné zdravotní komplikace společného? Podle všeho na vás čekají v každém soustu hamburgeru. Všechny!

Není žádným tajemstvím, že hamburgery jsou celosvětově oblíbeným a hodně vyhledávaným pokrmem. To ale vůbec netěší odborníky, kteří si zoufají nad tím, že jen v Americe se těchto takřka kultovních sendvičů sní přibližně 14 miliard ročně. I vy si rádi dopřejete placku mletého masa, která je schovaná v housce, a to společně se sýrem, hlávkovým salátem a rajčetem? Možná by vás zajímalo, co se po pozření téhle „parády“ v těle děje. Nic hezkého ale nečekejte!

Nutriční profil, který vzbuzuje obavy

Výživoví poradci varují, že i ten nejpřitažlivěji vyhlížející hamburger představuje zlo gigantického kalibru. Produkt nabízený v rychlém občerstvení podle nich obsahuje průměrně 500 kalorií, zhruba polovinu denního množství tuků, pořádnou dávku sacharidů i extrémní nálož sodíku. To pochopitelně vaší celkové kondici dvakrát neprospěje. Jak na tuhle svačinku reaguje organismus?

Riziko diabetu, s nímž si zahráváte

Experti jsou toho názoru, že už po pár soustech dojde v krevním oběhu k masivnímu nárůstu glukózy, přičemž její hladina poměrně rychle začne opět klesat. Takové bouřlivé výkyvy nahrávají inzulinové rezistenci, ze které se může vyvinout diabetes 2. typu. Tedy samozřejmě za předpokladu, že si uvedenou pochutinu dáváte častěji. S tím vlastně souvisí i následující řádky.

Srdce v ohrožení? I s tím musíte počítat

Vědci, kteří „vedlejším účinkům“ téhle stravy zasvětili hned několik studií, odhalili i další znepokojivá fakta. Když totiž dlouhodobě monitorovali zdravotní stav návštěvníků fast foodů, zjistili, že jídlo s vysokým obsahem nasycených tuků dramaticky poškozuje jejich cévy, což může být prvním krokem k rozvoji aterosklerózy. S tímto onemocněním jsou spojovány vážné obtíže, konkrétně pak ischemická choroba srdeční, angina pectoris nebo infarkt myokardu. Tím to ale ještě nekončí.

Osteoporóza a vysoký tlak? Nic neobvyklého

Bez rizika se neobejde ani přítomnost sodíku. Závěry studie zveřejněné v magazínu American Journal of Clinical Nutrition sdělují, že velké množství soli způsobuje vysoký tlak, osteoporózu, astma nebo ledvinové kameny. Hodně se však mluví i o zhoršení kognitivních funkcí či rakovině. Ještě pořád máte chuť na hamburger, nebo vás už přešla?

Zdroj: www.healthline.com, www.mayoclinic.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat