Prostreno.cz

Důvody, proč jíst pravidelně brazilské ořechy

Brazilské ořechy nebo také para ořechy bohaté na selen mají řadu pozitivních účinků pro zdraví. Co se jim kromě zvýšení mužské plodnosti přisuzuje? Před létem je jejich konzumace nanejvýš žádoucí!

Ořechy z Brazílie (vědecky známé jako Bertholletia excelsa) je nutričně bohatý a chutný druh ořechů, pocházející ze stromu se stejným názvem, který roste v Jižní Americe. Strom lze často nalézt podél břehů velkých řek. Ořechy jsou přitom vyváženy z jihoamerického kontinentu a těší se oblibě po celém světě. Proč byste je i vy měli jíst?

Podle studie v časopise Science existuje obava, že produkce brazilských ořechů v posledních letech významně poklesla. Očekává se tak, že v nadcházejících letech se ceny těchto dobrot zvýší, což je velká škoda, neboť ořechy z Brazílie jsou jedny z nejzdravějších, zejména díky jejich neobvykle vysokému obsahu selenu. Podle Národní databáze výživy USDA jsou para ořechy bohatým zdrojem energie a bílkovin a mají působivý minerální a vitaminový profil. Tohle všechno ovlivňují!

Zlepšení zdraví srdce

Podle studie provedené v American Journal of Clinical Nutrition konzumace para ořechů pomáhá při snižování špatného cholesterolu o více než 25 procent. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné přesně určit, proč mají brazilské ořechy takový příznivý vliv na zdraví srdce. Ví se jen to, že jsou domovinou pro zdravé nenasycené tuky, běžně známé jako omega-3 mastné kyseliny.

Protizánětlivé vlastnosti

Vysoká hladina kyseliny ellagové a selenu v brazilských oříšcích z nich činí nejlepší protizánětlivý zdroj potravy. Kyselina ellagová má také silné neuroprotektivní vlastnosti, snižuje záněty a pomáhá vyplavovat toxiny.

Zvýšení hladiny testosteronu

Para ořechy bývají často označované za testosteronové jídlo. V nich obsažený selen totiž může pomoci zlepšit kvalitu spermií, jejich pohyblivost i objem. Tak to aspoň odhalily výsledky výzkumné studie publikované v odborném časopise Journal of Urology.

Antioxidační vlastnosti

Antioxidanty, taktéž přítomné v brazilských oříšcích, mohou přispět k prevenci mnoha chronických onemocnění. To je potvrzeno ve studii provedené na katedře chirurgické onkologie v Roswell Park Cancer Institute v Buffalu v New Yorku. Konkrétně glutation coby enzymatický antioxidant eliminuje volné radikály ve všech částech těla.

Dobrá nálada

Nízké hladiny selenu jsou spojeny s úzkostí, stresem a únavou, jak dokládá nedávný výzkum citovaný v magazínu Biological Psychiatry. Spotřeba uvedených ořechů zvyšuje metabolismus serotoninu, chemické látky, která kontroluje náladu, chuť k jídlu a spánek.

Regulace štítné žlázy

Obsah selenu v para pokladech hraje hlavní roli ve správném fungování štítné žlázy. Právě ona je považována za místo, ze kterého jsou produkovány, distribuovány a regulovány některé základní hormony v těle.

Péče o kůži

Díky rozsáhlému profilu vitaminů a živin se příjem brazilských ořechů doporučuje pro zlepšení zdraví pokožky. Selen, omega-3 mastné kyseliny a vitaminy C a E dodávají pleti zdravý lesk a zlepšují její pružnost, také snižují známky stárnutí.

Ochrana před UV zářením

Měď v para oříšcích pomáhá při výrobě melaninu, barevného pigmentu, který chrání pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky, což je informace, jenž s přicházejícím létem jistě přijde vhod. Tak co, ochutnáte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat