Prostreno.cz

Máte vysoký tlak? Dejte si skleničku a jděte se projít

Že alkohol škodí? Tak prý už zase ne. Objevil se totiž názor, že jeho příznivci mají v boji s arteriální hypertenzí značnou výhodu. Stejně jako vyznavači pravidelného pohybu a konzumenti ovoce a zeleniny!

Arteriální hypertenzí, nebo chcete-li vysokým krevním tlakem, trpí podle odhadů 2,5 milionu obyvatel, přičemž celá čtvrtina vůbec netuší, že tomuto závažnému problému čelí. Co když jste mezi nimi i vy? Ostatně, možná se není čemu divit, neboť hypertenze mnohdy nemá žádné příznaky. O to je to horší, protože když o sobě dá poprvé „vědět“, bývá to prostřednictvím závažné komplikace, kupříkladu ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu, mozkové příhody, cukrovky nebo poruchy ledvin. Chcete se takového scénáře vyvarovat? Pak pro jistotu dodržujte tyto zásady!

Zdravá strava? To je základ

Ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, mléčné výrobky, drůbeží maso a ryby. Přesně tyto potraviny by podle odborníků měly být neodmyslitelnou součástí vašeho jídelníčku. Na co si dát naopak velký pozor? Obloukem vyhýbat byste se měli tučným a smaženým jídlům, neboť zvyšují hladinu cholesterolu. Určitě se vyplatí omezit i sůl a rafinovaný cukr, neboť tato ochucovadla škodí v každém případě. Když už jsme u toho „utahování opasku“, možná vám hlavou prolétla myšlenka, jak je to třeba s vínem či pivem. Můžete si dát sklenku k večeři?

Alkohol už není tabu

Již několik studií naznačilo, že alkohol má na krevní tlak kupodivu příznivý vliv. Ano, čtete správně! Naposledy se na tuto problematiku zaměřili američtí experti působící v bostonské nemocnici Brigham and Women‘s Hospital. Ti na základě své studie tvrdí, že mírná konzumace metly lidstva (definovaná jako čtvrtina až polovina nápoje denně) snižuje tlak více, než kdybyste jako abstinenti nepili vůbec. Takže, na zdraví?

Procházky jsou balzámem nejen pro duši

Dosud uskutečněné výzkumy, jejichž poznatky vychvalují zázračné schopnosti chůze, snad nejdou ani spočítat. Vědci proto neváhají tvrdit, že procházky pomáhají regulovat krevní tlak, čímž poskytují prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Nutno podotknout, že pokud vyrazíte na špacír, dočkáte se i dalších výhod, a to včetně zvýšení energetické hladiny nebo zlepšení nálady.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat