Prostreno.cz

Omezujete kávu? Počítejte s bolestmi hlavy i náladovostí

Snažíte se příjem kávy trochu zredukovat, protože jste ho v poslední době pili až moc? Děláte dobře, ovšem jednoduché to asi nebude. Tenhle dobrý úmysl odskáče vaše soustředění i psychika obecně!

Není žádnou novinkou, že káva je celosvětově oblíbenou vzpruhou, na kterou v únavové krizi sázejí miliony lidí. Je to tak dobře? Jak se to vezme, odborníci totiž varují, že její konzumenti často překračují denní doporučenou dávku, což jsou čtyři šálky. Kvůli tomu mnozí mívají žaludeční potíže, přičemž jsou dehydrovaní a náchylní k úzkostem. Zní vám to povědomě? Pak je vhodné spotřebu černého moku trochu omezit. Co vás v takovém případě čeká?

Bolesti hlavy, těm se nevyhnete

Že otravný „bolehlav“ jde ruku v ruce jen se změnou počasí, hormonálními výkyvy nebo stresem? Tak to sotva. Ze závěrů amerického výzkumu publikovaného v magazínu Journal of the American Medical Association (JAMA) jednoznačně vyplývá, že jedinci, kteří „vysadí kofein“, bývají k bolestem hlavy náchylnější. Je to proto, že tato látka ovlivňuje tok krve do mozku. Tedy alespoň podle odborníků!

Potíže se soustředěním? Nic výjimečného

Připravit byste se měli i na to, že to s koncentrací nejspíš nebude žádná sláva. Proč? Připomeňme si, jak tekutý životabudič vlastně funguje. Již několik minut po jeho „pozření“ začíná působit na centrální nervový systém, takže se člověk cítí energicky, soustředěně a motivovaně. Hádejte, co se stane, když takový „nakopávač“ tělu odepřete? Nastane zcela opačná situace, tudíž se vaše mentální schopnosti ocitnou v jakémsi útlumu.

Nervozita a podrážděnost. Ani tohle vás nemine

Podle nedávné americké studie, jíž se zhostila prestižní Harvardova univerzita, je káva zaručeným prostředkem, který stimuluje produkci šťastných hormonů. Její účinky prý přetrvávají až šest hodin po konzumaci, přičemž jsou natolik slibné, že tamní vědci připouštějí souvislost mezi kofeinem a nižší spotřebou antidepresiv.

Ve světle těchto skutečností je tedy jasné, že pokud si na tomto voňavém zprostředkovateli optimismu nepochutnáte, může to negativně ovlivnit vaši náladu, kvůli čemuž budete nevrlí, neklidní a popuzení. Dobré je, že tyto stavy spojené s omezením onoho nakopávače jsou jen dočasné a organismus si na jeho omezený přísun zanedlouho zvykne.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat